2010-ben is folytatódik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Kommandó akciósorozata, amely a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául.

Négy évvel ezelőtt, 2004-ben indult útjára a Zöld Kommandó akciósorozat, amely a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául. 2008-ban Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter zéró toleranciát hirdetett a zöldbűnözéssel szemben. Tavaly a roncsautók és az illegális autóbontók ellen lépett fel a tárca, a zöldhatóságok május elejétől november végéig 421 helyszínt ellenőriztek (ebből 254 társhatósági részvétellel zajlott), közel 12 ezer tonna hulladékra több mint 316 millió forint bírságot szabtak ki. A hatóságok mintegy félszáz esetben azonnal betiltották a hulladékkezelési tevékenységet, 4 esetben pedig büntetőfeljelentést tettek. A 2009-es ellenőrzéssorozat kapcsán összesen 169 kötelezés és bírság kiadása várható.

A környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek ellenőrzéseik során több esetben találtak engedély nélkül kezelt építési és bontási hulladékot. Számos bejelentés is érkezett természetjáróktól, hogy elhagyott hulladékot találtak kirándulás közben. 2010-ben a zöldhatóságok az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésének visszaszorítása érdekében lépnek fel február 8. és június 30. között.

Az építési és bontási hulladékkal történő engedély nélküli területfeltöltések, hulladéklerakások környezeti kockázata jelentős. A természetvédelmi értékek, élőhelyek, a víz védelme sérülhet, környezet-, illetve természetkárosítás fordulhat elő. Mind az emberi javakra, mind az életre is veszélyes lehet, ha nem megfelelően töltenek fel egy területet. Hulladékgazdálkodási szempontból a megbízható tervezést veszélyeztetheti, ha az építési és bontási hulladékra, mint specifikus hulladékáramra vonatkozó adatok hiányosak.

Az ellenőrzések elsődleges célja az engedély nélküli kezelések felderítése és az építési és bontási hulladékot szállító cégek vizsgálata.
A vizsgálatnak fontos szerepe van a szemlélet- és tudatformálás területén is.

A Zöld Kommandó ellenőrzési akciósorozat végrehajtásába bekapcsolódnak az érintett társhatóságok, a polgári védelem helyi szervei, a nemzeti park igazgatóságok, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok, civil szervezetek, zöldszervezetek, természetbarátok és a lakosság.

Az akciósorozat február 8-án indul adatgyűjtéssel, ellenőrzési terv kidolgozásával, a helyszíni ellenőrzések március 8-31. között tartanak.