A Fővárosi Ítélőtábla jelentősen súlyosbította a Globex-ügyben a két egykori cégvezetőre első fokon kiszabott büntetéseket: csütörtökön kihirdetett jogerős döntésében Vellai Györgyikét hat év, Vajda Lászlót négy év börtönnel sújtotta.

A vád szerint az 1990-es évek második felében több mint hatmilliárd forintos kárt okoztak sok száz kisbefektetőnek és önkormányzatoknak.

Vellai Györgyike és Vajda László nemzetközi elfogatóparancs alapján került haza Németországból 1999-ben, majd két és fél évet előzetes letartóztatásban töltöttek, ám az elsőfokú büntetőper folyamán a Fővárosi Bíróság szabadlábra helyezte őket. 2006 decemberében pedig a bíróság nem jogerősen kiszabta a két és fél év, illetve az egy év nyolc hónap szabadságvesztés büntetést Vellainak és Vajdának.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon Vellait hét év, Vajdát hat év börtönnel sújtotta, de a Legfelsőbb Bíróság felülvizsgálati eljárásban hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, és új, másodfokú eljárásra kötelezte az ítélőtáblát.

A megismételt másodfokú eljárásban csütörtökön a jogerős ítélet szóbeli indoklásakor az ítélőtábla tanácsvezető bírája elmondta: az összes bebizonyított és meg nem térült kár mintegy 2,5 milliárd forint, ebből 800, illetve 405 millió két befektetési alap, 600 millió a Postabank, 475 millió a XI. kerületi önkormányzat, 300 millió pedig a kisbefektetők sérelmére következett be. A soproni önkormányzatot ért több mint 3 milliárdos kár ugyanakkor megtérült – tette hozzá.

A tanácselnök megjegyezte, hogy a vádlottaknak az eljárás során hangoztatott azon szándéka, hogy megtérítsék a kisbefektetők kárát, önmagában még nem enyhítő körülmény, a kiszabott büntetést csak akkor lehetett volna mérsékelni, ha tényleges kifizetések is történtek volna a károsultaknak.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán Vellainak valószínűleg még vissza kell mennie a börtönbe hozzávetőleg 9 hónapra, Vajdának viszont már nem. Ebben a kérdésben a büntetés-végrehajtási bírónak kell majd döntenie. A vádlottak ugyanis a több mint egy évtizedes eljárás során kényszerintézkedések – például előzetes letartóztatás, lakhelyelhagyási tilalom – alatt, illetve jogerős szabadságvesztésüket töltve eddig már három évet és kilenc hónapot letudtak büntetésükből.

A törvény szerint a börtönfokozatra ítéltek büntetésük háromnegyedének letöltése után feltételesen szabadlábra helyezhetők. A csütörtökön jogerősen négy évre ítélt Vajdánál ez három év, a hat évre ítélt Vellainál pedig 4,5 év.

Vellai és Vajda a vádbeli cselekmények alapján a büntető törvénykönyv szerint 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztést kaphatott.

A 2 millió forintnál nagyobb kárt szenvedett kisbefektetők és a XI. kerületi önkormányzat esetében sikkasztás, a Pannonia Befektetési Alapok és a Globex Nyugdíjpénztár esetében pedig hűtlen kezelés miatt mondta ki Vellai Györgyike és Vajda László cégvezetők bűnösségét a másodfokú bíróság.

Az ingatlan-fejlesztéssel foglalkozó Globexről a bíró elmondta, hogy 1997-ig zökkenőmentesen gazdálkodott, jelentős befektetéseket hajtott végre, ám akkortól sikkasztásba fordult át a túl nagyra nőtt cégbirodalom tevékenysége.

A soproni önkormányzattal kapcsolatos ügyletről szólva a bíró kifejtette, hogy nagyon bonyolult, speciális esetről van szó, ahol végül megtérült a több mint 3 milliárdos kár.

Az ítélőtábla az elsőfokú bíróságtól eltérően úgy minősítette az esetet, hogy történt bűncselekmény, de kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy ezt ki követte el és 12 év után már egy újabb eljárástól, bizonyítástól sem lehet eredményt várni, ezért felmentő rendelkezést hozott ugyan, de az elsőfoktól eltérően nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában.

A Postabankot érintő 600 milliós, máig meg nem térült kárról szólva a bíró kifejtette: ez esetben a vádlottak nyilvánvalóan bűncselekményt követtek el, hiszen ugyanazt az ingatlant fedezetként használva két banktól is kölcsönt vettek fel egy hét alatt, amit aztán nem is arra fordítottak, amire kértek, illetve kaptak.

A bíró megjegyezte azt is, hogy az eljárás során zár alá helyezett globexes ingatlanok biztosítását a védelem kérése ellenére sem oldotta fel, hiszen még felhasználhatók a károsultak érdekében.
Más bíróságon jelenleg is folyamatban van a Globex kisbefektetői által indított polgári per a kártérítések érdekében.