Büntethető lehet a holokauszttagadás Magyarországon, miután hétfőn 185 igen és 148 tartózkodás mellett részletes vitára bocsátotta az Országgyűlés a Büntető Törvénykönyv erről szóló módosítását.

A javaslat általános vitájában a beterjesztő Mesterházy Attila MSZP-frakcióvezető kiemelte: számos alkalommal elbukott már a holokauszttagadást tiltó törvényjavaslat, mivel eddig több más elemet is tartalmazott. A jelenlegi módosítás azonban csak a holokauszttagadás tényére fókuszál, így várhatóan minden párt támogatja majd, hogy ne lehessen büntetlenül azt állítani, hogy több millió ember halála nem történt meg.

A javaslattal egyetértett a kormányt képviselő Avarkeszi Dezső államtitkár és Schiffer János szocialista képviselő is. Utóbbi szerint az ellenzéknek nem azzal kellene foglalkoznia, hogy mely diktatúrákat ítéli el a javaslat és melyeket nem, mivel az csak arra irányul, hogy ne lehessen büntetlenül tagadni azt a tényt, hogy több millió embert égettek el példátlan módon a második világháború alatt.

Répássy Róbert (Fidesz) ezzel szemben úgy vélte, a jelenlegi törvénymódosítás alkotmányellenes, és ellentétben áll a magyar Alkotmánybíróság és az Európai Unió állásfoglalásával is. Aláhúzta: a törvénymódosítás hatályba lépéséhez mindenképpen szükség lesz az alkotmány megváltoztatására, így azt az Alkotmánybíróság valószínűleg nem fogadja majd el.

Szerinte a javaslat meglehetősen egyoldalú, mivel csak a náci diktatúra áldozataival foglalkozik, azonban ugyanúgy foglalkoznia kellene a kommunista rendszer halottaival is.

Az Országgyűlés a törvénymódosítás részletes vitáját keddi ülésnapján folytathatja le.