Végrehajthatatlan az ápolók tevékenységére vonatkozó új jogszabály

2010.02.23. MTI

A kórházak több mint fele már jelezte, hogy nem hajtja végre az ápolók jogosítványait szűkítő egészségügyi miniszteri rendeletet - nyilatkozta a keddi Magyar Nemzetnek Rácz Jenő, a Veszprém megyei kórház főigazgatója, volt tárcavezető.

Folyamatosan érkeznek visszajelzések az intézményvezetőktől, amelyek szinte egyöntetűen arról szólnak, hogy végrehajthatatlan az ápolók tevékenységére vonatkozó új jogszabály - nyilatkozta a lapnak a kórházvezető, hozzátéve, főigazgatói utasításba adta, hogy a munkatársak hagyják figyelmen kívül a rendeletet. Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint jogszabálysértést követ el az a kórházvezető, amelyik nem tartatja be a rendeletet.

A szakma már régóta szeretné elérni, hogy szűnjön meg a jelenlegi joghézag, s jogszabály rögzítse, milyen feladatokat láthatnak el a különböző végzettségű szakdolgozók. Az új, kifogásolt rendelkezés azonban úgy kíván ezen változtatni, hogy az OKJ-s végzettségű ápolók - akik a legnagyobb arányban végeztek önállóan, rutinszerűen, orvosi utasítás alapján bizonyos feladatokat - a jövőben ezt csak egy licencvizsgához kötve tehetnék, azonban az erre vonatkozó jogszabály még nem született meg, azt még egyeztetni kell az Európai Unióval.

A rendelet felfüggesztését kérte a tárcavezetőtől több szakmai szervezet is.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY
JOGALKOTÁS