Az ajánlószelvény-gyűjtést be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál - Csak minden negyedik párt tett eleget törvényi kötelezettségének

2010.03.16. MTI

Péntek kora délutánig 11 párt és 23 egyéni jelölt jelentette be az adatvédelmi biztosnál, hogy ajánlószelvényeket gyűjt az áprilisi országgyűlési választásra - közölte az adatvédelmi biztos irodája.

Az országgyűlési választáson az egyéni választókerületekben csak azok a jelöltek indulhatnak, akik március 19-ig összegyűjtöttek 750 érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvények gyűjtését azonban be kell jelenteni az adatvédelmi biztosnál, ezt eddig 11 párt és 23 egyéni jelölt tette meg, de az adatvédelmi biztos irodája szerint ez a szám még nő.

Az áprilisi országgyűlési választásra eddig 44 pártot vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, vagyis ennyi jelezte, hogy megméretné magát a parlamenti választáson. Ez azt jelenti, hogy csak minden negyedik párt tett eleget törvényi kötelezettségének.

A 44-ből 42 párt országosan készül a jelölt- és listaállításra, a Somogyért Szövetség és az Összefogás Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Felemelkedéséért Szövetség regionálisan méreti meg magát.

Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes oldala, a www.valasztas.hu szerint eddig 655 jelölt adta már le az összegyűjtött, legalább 750 ajánlószelvényt. A választási bizottságok 17 jelölőszervezet (esetenként két vagy három párt együtt) összesen 625 jelöltjét, illetve 11 független képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba.

Az áprilisi országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben pártjelöltek és független jelöltek is indulhatnak, de területi és országos listát csak pártok állíthatnak. Ehhez azonban előbb be kell jelenteniük magukat az illetékes választási bizottságnál.

Az OVB-nél azoknak a pártoknak kell nyilvántartásba vetetniük magukat, amelyek több megye, vagy valamely megye és a főváros területén kívánnak jelöltet vagy listát állítani. Azoknak a pártoknak, amelyek csak egy adott megye területén állítanának jelöltet, a területi választási bizottságnál kell kérniük a nyilvántartásba vételt, amelyek pedig csak egy egyéni választókerületben, azoknak csak az adott országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELMI BIZTOS
VÁLASZTÁS
OVB