A gazdasági válság növelte a bíróságok terheit - Megduplázódott a végrehajtási ügyek száma a Csongrád Megyei Bíróságon

2010.03.17. MTI

A Csongrád Megyei Bíróság elnöke szerint a gazdasági válság hatására három területen is megduplázódtak feladataik; felszámolási eljárásokban, gazdasági perekben és végrehajtási ügyekben kellett több eljárást lefolytatniuk, ráadásul utóbbiak tekintetében a bírák elérték a teljesítőképesség határát.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi személyi és tárgyi feltételekkel, sokkal több ügyet már nem tudnak ellátni - mondta Czene Klára a 2009-es évet értékelő sajtótájékoztatón kedden, Szegeden.

Az elnök hangsúlyozta: az egyik legsürgetőbb feladat a jövőben a kisegítő munkatársak - bírósági ügyintézők és titkárnők - felvétele lesz, ugyanis egyre jelentősebb adminisztrációs teher hárul a bírákra, mely feladat később a lényegi munkától veheti el az időt. A tárgyi feltételek jók, bár a bíróság szegedi, Széchenyi téri épületét mielőbb fel kellene újítani - tette hozzá.

Tavaly a Csongrád Megyei Bíróság valamivel több mint ezer polgári, közigazgatási és gazdasági ügyet tárgyalt első fokon. Jelentősen növekedett a nemperes eljárások száma. Másodfokon a tárgyalások száma csaknem elérte a hétszázat, szinte megegyezve az előző évi adattal. A fellebbezések 88 százalékát három hónapon belül lezárták.

A jövőben a személyi bővítésen és a központi épület felújításán túl kiemelt feladat lesz a személy- és vagyonbiztonság fenntartása a bírósági épületekben. Ezért az a cél, hogy mielőbb beléptető-kapu kerüljön a bíróság összes épületébe. Szükségességét bizonyítja, hogy a Széchenyi téri intézménybe belépőktől a kapu segítségével két és félezer, emberi élet kioltására alkalmas tárgyat koboztak el tavaly. Köztük hetven maroklőfegyvert, hét gázpisztolyt, másfél ezer kést és ollót, valamint elektromos sokkolót.

A tájékoztatóra azt követően került sor, hogy a bíróság tavalyi munkájáról összbírói értekezleten tartottak beszámolót Baka Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS