Az uniós szabályok megsértésével: Kínzóeszközök a magyar börtönökben? - Az Amnesty International vizsgálatot kezdeményez az Európai Bizottságnál

2010.03.17. BruxInfo

Az Amnesty International emberi jogi szervezet egy szerdán nyilvánosságra kerülő jelentésben arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki: Magyarország az uniós szabályok megszegésével beszerzett-e és a börtönökben alkalmaz-e elektrosokkra használatos öveket.

Az Amnesty International azt szeretné, ha az Európai Bizottság a végére járna annak a gyanúnak, miszerint Magyarország egy specifikus területen áthágja a kínzóeszközök behozatalát és alkalmazását tiltó uniós szabályokat. Az ismert emberi jogi szervezet egy szerdán nyilvánosságra kerülő jelentésében arra szólítja fel a Bizottságot, hogy vizsgálja meg, hazánk nem szerzett-e be és büntetésvégrehajtó intézeteiben nem alkalmazott-e az elmúlt években egy elektrosokk övet, amelyet tiltólistára helyeztek az EU-ban.

A kínzóeszköz – amelynek magyarországi alkalmazására vonatkozó kérdéseire állításuk szerint a magyar hatóságoktól nem kapott tájékoztatást az Amnesty International és a jelentés elkészítésében ugyancsak résztvevő Omega Research Foundation – rajta van azon a listán, amelyen szereplő eszközök kivitelét és behozatalát megtiltja egy 2005-ben elfogadott közösségi rendelet, mivel semmi más célt nem szolgálnak, mint azt, hogy „személyeket büntessenek, kínozzanak és általában embertelenül bánjanak velük”.

„Az Európai Bizottságnak (és amennyiben szükséges az Európa Tanács kínzás ellenes bizottságának) sürgősen ki kellene vizsgálnia, hogy Magyarország megsértette-e a rendeletet vagy más kínzás elleni uniós rendelkezéseket, tekintettel a sokkoló övek importjára vagy használatára, továbbá az ilyen eszközök használatára vonatkozó kiképzést illetően” – ajánlja a jelentés, amely szerint Brüsszelnek az övek hollétét is ki kellene derítenie.

Az Amnesty International és az Omega egy még a magyar kormány által 2005-ben az Európa Tanács kínzásellenes bizottságának adott információra alapozza feltételezését, miszerint a kormány 50 ezer volt erősségű, sokkolásra képes elektromos öv (és gumibot) bevezetésére készült 2005 végéig valamennyi magyar börtönben és rendőrségi létesítményben. A jelentés szerint a magyar kormány 2006-ban közölte, hogy az elítéltek, vagy bűnelkövetők ártalmatlanná tételére szolgáló botokat nem alkalmazták, a sokkoló övek használatáról azonban nem szolgáltattak semmilyen információt. Az emberi jogi szervezetek később hiába próbáltak meg tájékoztatást kérni a gazdasági és a rendészeti minisztérium illetékeseitől, állításuk szerint nem kaptak.

A két szervezetnek nincs tudomása arról, hogy az Európai Unióban gyártanának ilyen öveket, ezért élnek a gyanúperrel, hogy Magyarország külföldről importálta azokat. A jelentés szerzői nem zárják ki azt, hogy hazánk még a kereskedelmet tiltó uniós rendelet 2005 végi hatályba lépése előtt szerezte be az eszközöket, ám úgy vélik, hogy utólagos használatuk is „komoly kérdéseket vetne fel azzal kapcsolatban”, hogy Magyarország elkötelezett-e a rendelet tiszteletben tartása mellett.

Az elektrosokkra alkalmas öveket az Amnesty International szerint gyakran a nap több órájában is az elítéltek testére erősítik, akik abban az állandó félelemben élnek, hogy az övet távirányítással bármikor aktiválhatják. Amikor ez megtörténik, az elektromos sokkoló 50 ezer voltot ad ki, amely az elektródákon keresztül, általában a veséhez közeli ponton behatol az öv viselőjének szervezetébe. Az elítéltek az áramütéstől maximum 8 másodpercig tartó éles fájdalmat éreznek. Az AI szerint az öv az elítéltnek arra az állandó félelmére apellál, hogy viselése közben bármelyik pillanatban fájdalmas áramütés érheti. Az ilyen típusú öveket jellemzően az Egyesült Államokban és Dél-Afrikában alkalmazzák.

Az Amnesty International és az Omega vizsgálódásaik alapján úgy találják, hogy a kínzóeszközök beszerzését és eladását tiltó uniós jogszabályt számos uniós tagállam egyáltalán nem, vagy csak részben hajtja végre. Olyan esetekről is tudomásuk van, amikor egyes tagállamok (például Csehország és Németország) engedélyt adtak a rendelet tilalma alá eső biztonsági eszközök és berendezések exportjára olyan célországokba, ahol a kínzás széles körben elterjedt.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPA TANÁCS
AMNESTY INTERNATIONAL