Szabálytalanul felhasznált agrártámogatások - Hazánknak is vissza kell fizetnie a közösségi büdzsébe

2010.03.17. BruxInfo

Húsz tagállamnak összesen 346,5 millió eurónyi szabálytalanul felhasznált agrártámogatást kell visszafizetnie a közösségi büdzsébe. Az összeg több mint felét Görögországnak és Lengyelországnak kell visszautalnia.

Az agrárpénzeket általában két okból kell visszafizetni a közösségi büdzsébe: az egyik, ha az érintett tagállam nem tartja be az uniós előírásokat, a másik, ha a mezőgazdasági kiadások ellenőrzésére szolgáló eljárások nem megfelelőek. (Az agrárpénzek folyósításáért és ellenőrzéséért a tagállamok a felelősek, a Bizottság feladata, hogy meggyőződjön arról: a tagállamok szabályosan használták fel a támogatást.)

Az Európai Bizottság kedden nyilvánosságra hozott értékelése szerint húsz tagállamnak a fent említett okokból összesen 346,5 millió eurót kell visszafizetnie. A legnagyobb összeget, 132,6 millió eurót a görögöknek kell visszautalniuk a gyapottámogatással kapcsolatos hiányos ellenőrzések, valamint az integrált igazgatási és ellenőrzési rendszer súlyos hiányosságai miatt.

Szintén tetemes összeget (egészen pontosan 92 millió eurót) kell a lengyeleknek visszafizetniük, mégpedig a területalapú támogatások kapcsán 2006-ban és 2007-ben elkövetett különböző szabálytalanságok miatt. A szintén nagy kedvezményezettnek számító Spanyolországnak 47,5 millió eurót kell visszajuttatnia „a gyümölcs- és zöldségágazatban felmerült nem támogatható költségek finanszírozása és az ellenőrzés hiányosságai következtében”.

Franciaországnak összesen 19,5 milliót kell visszafizetnie egyebek között számla-elszámolási hiányosságok, nem megfelelő ellenőrzés vagy túl magas személyzeti költségek miatt. Tízmillió fölötti összeget még Nagy-Britanniának (14,2 millió euró) és Hollandiának (10,4 millió euró) kell visszautalnia a közvetlen kifizetések határidejének be nem tartása, illetve az export-visszatérítési rendszer kapcsán végzett elégtelen számú ellenőrzések miatt.

A „bűnösök” listáján megtalálható Magyarország is: igaz, hazánknak – nem támogatható kiadások miatt – mindössze 6 ezer eurót kell visszautalnia, a pénzügyi felső határok túllépése és a vidékfejlesztési támogatások kétszeres korrekciója miatt pedig 22 ezer, illetve 156 ezer eurót veszítünk.

Hazánk mellett még tízmillió euró alatti összeget kell visszafizetnie Belgiumnak, Bulgáriának, Ciprusnak, Dániának, Észtországnak, Finnországnak, Németországnak, Írországnak, Olaszországnak, Luxemburgnak, Portugáliának, Szlovákiának és Svédországnak.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
AGRÁRIUM
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ