Szigorúbb ítéleteket szorgalmaz az ügyészség Nógrád megyében

2010.03.18. MTI

Az ügyészség fokozza a súlyosítás iránti fellebbezéseket Nógrádban, mert a megyében működő bíróságok a legenyhébb ítéleteket kiszabó testületek közé tartoznak - jelentette be a megyei főügyész sajtótájékoztatón, szerdán Balassagyarmaton.

Tolvay Örs Csaba közlése szerint Nógrád megyében a megvádoltak 25 százalékát ítélik letöltendő szabadságvesztésre, míg az országos átlag 34 százalék. Ez természetesen a bírói függetlenségbe "belefér" - fogalmazott.

A főügyész elmondta, hogy a bejelentett ügyészi fellebbezések száma 2009-ben 115-ről 138-ra nőtt, ezek többsége a büntetés súlyosítását célozta. Ezeket a fellebbezéseket egy magasabb szintű bíróság bírálja el - tette hozzá.

Kovács Árpád katonai főügyész, a legfőbb ügyész helyettese újságírói kérdésre visszautasította, hogy az ügyészségnek politikai megfelelési kényszere lenne. A kérdés arra vonatkozott, hogy feltűnően sok, politikusokat érintő ügy került napvilágra a választások közeledtével.

Kovács Árpád azt mondta: az ügyészséget egyetlen szempont befolyásolhatja, az igazság kiderítése. "Az, hogy ezek az ügyek a választások előtt, vagy a választások után fognak előjönni, ha előjönnek, ahhoz a politikának az égvilágon semmi köze" - szögezte le.

Kitért arra is, az ügyészség országosan 394.034 ügyet dolgozott fel. "Nem lehet megrendelésre ennyi feljelentést készíteni" - fűzte hozzá.

Tolvay Örs Csaba a Nógrád Megyei Főügyészség elmúlt évi munkájában a bíróság elé állításokat, vagyis a gyorsított eljárásokat nevezte a legnagyobb előrelépésnek, az összes vádemelés csaknem 10 százalékára már így került sor. A váderedményesség 98 százalékos volt Nógrádban.

A megyei főügyész lényegesnek nevezte, hogy a vádemelési javaslatok és az ügyészi nyomozásbefejezések 93 százalékát 30 napon belül intézték el az ügyészségek, s a bonyolultabb ügyek elintézése sem haladta meg a 60 napot.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
BÜNTETŐELJÁRÁS
ÜGYÉSZSÉG