Kiemelkedő munkát végzett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség

2010.03.18. MTI

Büntetőjogi, magánjogi és közigazgatási jogi téren egyaránt kiemelkedő munkát végzett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség tavaly - mondta Martossy György főügyészségi osztályvezető ügyész, sajtószóvivő szerdán az MTI-nek.

Az évértékelő összügyészi értekezletet kedden tartották Miskolcon, de az ügyészségi épület teljes felújítása miatt nem volt lehetőség a közvetlen tájékoztatásra - mondta a sajtószóvivő. Arról számolt be, hogy a tanácskozáson részt vevő Bonomi Nóra Katalin legfőbbügyész-helyettes hangsúlyozta: a Borsod megyei főügyészség a mutatók alapján az országos élvonalban helyezkedik el. Kiemelte, hogy a jogszabályi változások miatt jelentős létszámemelés szükséges az ügyészi szervezetben országosan és a megyékben is.

Mészáros János főügyész arról szólt, hogy jelentős szervezeti átalakítás zajlott és zajlik a megyei főügyészségen. Borsod-Abaúj-Zemplénben 117 ügyész végzi a munkáját, nagy terheléssel, a törvényes határidőket betartva dolgoznak. Mint mondta, a főügyészségi irodaház felújítása miatt a megyei főügyészség, a Miskolci Városi Ügyészség és a Miskolci Nyomozó Ügyészség bérelt irodákban, zsúfolt körülmények között működik. Kitért arra is, hogy az Alkotmánybíróság döntése alapján 2011-től az ügyésznek valamennyi büntetőügyben részt kell vennie a bírósági tárgyaláson, illetve az új társasházi törvény jelentős feladatokat utalt az ügyészség hatáskörébe, ezek csak a létszám emelésével oldhatók meg.

Borsodi György főügyészhelyettes a büntetőjogi szakterületet értékelve közölte, hogy még mindig magas a bűnözés aránya, de a korábbi évekhez viszonyítva a 2009-es adatok kedvezőek. A bűncselekmények száma 24.428-ra, 12,5 százalékkal, a bűnelkövetőké 10.392-re, 5,6 százalékkal csökkent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly több, a közvéleményt is érdeklő bűnügyben született bírósági ítélet. Kiemelte az "olaszliszkai lincselés" ügyét, amelyben sikeres ügyészi fellebbezés folytán a Debreceni Ítélőtábla három vádlottra szabott ki életfogytig tartó szabadságvesztést. Kitért a tokaji pénzszállító kirablása és a biztonsági őr megölése kapcsán hozott ítéletre, ebben ketten kaptak életfogytig tartó büntetést.

"A megye bv-ügyészei - folytatta - három büntetés-végrehajtási intézetet felügyelnek. Havi-heti rendszerességgel vizsgálták a fogvatartottakkal való bánásmódot, az elhelyezést, a munkáltatást, a biztonságot és az egészségügyi ellátást. Ezres nagyságrendű fogvatartotti panaszt, illetve beadványt vizsgáltak ki és bíráltak el."

A Borsod megyei főügyészség váderedményessége 96,75 százalék, ez hasonló az országos értékhez, és ezt a szintet hosszú évek óta tartják.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
BÜNTETŐJOG
ÜGYÉSZSÉG
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS