Újból az Alkotmánybírósághoz fordulnak a gyógyászati segédeszközök forgalmazói

2010.03.19. MTI

Ismét az Alkotmánybírósághoz fordul a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ); a gyógyászati segédeszközök forgalmazóit képviselő szervezet azt szeretné elérni, hogy emelhessék 2002 óta változatlan áraikat és térítési díjaikat - közölte Mezei Zoltán, a FESZ társelnöke.

A szövetség csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elhangzott: beadványuk azt célozza, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg a "biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól" szóló törvény egyik bekezdését.

A FESZ azt kifogásolja, hogy a paragrafus értelmében a forgalmazók január elsejétől lényegében nem térhetnek el a 2002 óta változatlan áraktól és térítési díjaktól. Mezei Zoltán elmondta, a szabályozás ahhoz hasonló, mintha a BKV továbbra is csak a 2002 januárjában érvényben lévő 106 forintos árért értékesíthetné a vonaljegyeket.

Hozzátette: 2002 és 2007 között ártárgyalás nem volt és új termékek sem jelentek meg a gyógyászati segédeszközök piacán, azóta pedig 300 ezer forintot kell befizetni az áremelési kérelem beadásához, illetve 700 ezer forintot a regisztrációs kérelemért.

Mivel több mint háromezer tétel esetében változatlanul a 2002-es árak érvényesek, a forgalmazók a magas költségek miatt képtelenek árváltozást elérni - mondta Mezei Zoltán.

A szövetség társelnöke arra is kitért, hogy a szabályozás az ellátás biztonságát veszélyezteti, miután számos eszközhöz lehetetlen a nyolc évvel ezelőtti beszerzési áron hozzájutni.

A FESZ legutóbb februárban fordult az Alkotmánybírósághoz, akkor a gyógyászati segédeszközökre vonatkozó tájékoztatási tilalom feloldását kezdeményezve. Döntés még nem született.

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
SZOCIÁLIS SZFÉRA