Brüsszelben vizsgálják a magyar szén-dioxid kvóták értékesítését

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy felbukkantak-e korábban már értékesített CER típusú szén-dioxid kibocsátás-csökkentési egységek az európai piacokon.

A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) kvótaértékesítése körül kipattant ügy „meglepte és aggodalommal töltötte el” a Bizottságot - idézett egy brüsszeli illetékest a Financial Times Deutschland. A német lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a bizottság a vizsgálattal párhuzamosam egy új regisztrációs rendszer kifejlesztésén is dolgozik.

A kvóták jogtalan újrahasznosítására utaló jelek miatt szerdán felfüggesztették a kereskedelmet a párizsi BlueNext, az oslói Nord Pool és a müncheni Greenmarket kvótakereskedelmi piacokon.

Az MTI csütörtöki (2010. március 18.) értesülése szerint nem szabálysértési eljárásban vizsgálja az Európai Bizottság a magyar szén-dioxid-kibocsátási kvóta ügyét, hanem elsősorban tapasztalatokat gyűjt az új uniós regisztrációs rendszer kialakításához. A bizottság egyik szóvivője elmondta azt is, hogy a témáról már folytattak konzultációkat a magyar illetékesekkel. A brüsszeli tájékozódás fő célja, hogy segítsen megállapítani, milyen kiskapukat kell még bezárni az új rendszer kialakítása során - erősítette meg. „Azt vizsgáljuk, mi történt pontosan”, az esetleges szabálytalanság hogyan történhetett meg, illetve „milyen következtetéseket lehet levonni az esetből az új regisztrációs rendszer kialakítása során” - mondta az illetékes.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium ezzel kapcsolatban megerősítette: a minisztérium minden lehetséges óvintézkedést megtett, hogy az általa értékesített kiotói (CER) kvóták ne kerülhessenek vissza az európai piacra, ezt a KvVM szerződésben kötötte ki és vevőjétől is megkövetelte. A tárca kísérőlevéllel is ellátta a kvótákat, hogy a potenciális vevők tisztában legyenek azzal: ezek a kibocsátási egységek az európai unió országaiban már nem számolhatóak el a szennyezés ellentételezésére. Az ügylet jogszerűségéről a minisztérium előzetesen az Európai Bizottság klímaügyi főigazgatóságával is egyeztetett, akik nem emeltek jogi kifogást az ügylet ellen.

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI UNIÓ