A hazai törvény lehetővé teszi a sokkolók alkalmazását

2010.03.19. BruxInfo

Az elektromos sokkoló kiadása Magyarországon szigorúan szabályozott, az eszköz egyértelműen a megelőzést szolgálja, működtetésére nem került sor – hangsúlyozta a BruxInfo megkeresésére az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. A héten az Amnesty International jelentésben kifogásolta az eszköz esetleges magyarországi alkalmazását.

Az elektromos sokkoló mint kényszerítő eszköz a büntetés-végrehajtási szervezetről szóló 1995. évi CVII. törvény felhatalmazása alapján került rendszeresítésre „az életet, a testi épséget, a személyi szabadságot, illetve a vagyonbiztonságot közvetlenül sértő vagy veszélyeztető támadás elhárítására,” valamint „az intézkedéssel szembeni aktív ellenszegülés megtörésére” – közölte a BruxInfo megkeresésére az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) sajtóosztálya.

Az Amnesty International friss jelentése arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja ki: Magyarország az uniós szabályok megszegésével beszerzett-e és a börtönökben alkalmaz-e elektrosokkra használatos öveket.

A tárca közölte, hogy az elektromos sokkoló eszköz kiadása szigorúan szabályozott. Kényszerítő eszközként a személyi állomány azon tagjai kaphatják meg, akik azok alkalmazására külön kiképzést kaptak, az alkalmazás minden feltételét ismerik. A fogva tartottat minden esetben tájékoztatják, hogy milyen esetben alkalmazhatják az eszközt vele szemben.

Az eszköz kiadása egyértelműen a megelőzést szolgálja, erre bizonyíték, hogy elektromos sokkoló eszközök működtetésére nem került sor” – húzta alá a minisztérium. A tárca hozzátette: a kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzéséért létrejött európai bizottság (CPT) 2009. évi, a magyarországi látogatásáról készített jelentésében nem kifogásolta az elektromos sokkoló eszközök rendszerben tartását, csak a szabályozás felülvizsgálatára tett ajánlást, amely azóta megtörtént.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS
IRM
AMNESTY INTERNATIONAL