Főügyészség: a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos döntés nem mérlegelés kérdése

2010.03.22. MTI

A mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos ügyészi döntés meghozatala nem attól függ, hogy "az ügyészség annak látja-e értelmét", avagy sem - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel hétfőn, a Népszabadságban aznap megjelent cikkre reagálva.

A napilap, saját értesülésére hivatkozva, arról számolt be, hogy már legalább három "kőkemény terhelő vallomás" van a BRFK BKV-ügyekben eljáró nyomozócsoportjának birtokában Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ellen. A lap szerint ugyanakkor az ügyészség nem látja kellően megalapozottnak a Hagyóval szembeni gyanút, ezért további bizonyítékokat kért a nyomozóktól.

A lap szerint a döntés hátterében vélhetően az áll, hogy az ügyészség már nem látja értelmét Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését kérni, mivel a parlament már nem ülésezik, s Hagyó miatt vélhetően már nem is hívná össze a házelnök. És, mivel a BKV-botrány kirobbanása óta a mentelmi jogot biztosító képviselői mandátum kivételével Hagyó minden tisztségéről és képviselőjelöltségéről is lemondott, az új parlament megalakulását követően már országgyűlési engedély nélkül is kihallgatható és meggyanúsítható lesz.

A Fővárosi Főügyészség a napilapban megjelentekkel kapcsolatban tudatta: a mentelmi joggal rendelkező személlyel szemben folytatandó büntető ügyben a személyre szabott megalapozott gyanú, és az azt alátámasztó konkrét bizonyítékok megléte esetén az ügyészség hivatalból eljár.

Ebből következően a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatos ügyészi döntés meghozatala nem attól függ, hogy "az ügyészség annak látja-e értelmét", avagy sem - szögezte le a főügyészség.

Mint írták, a mentelmi jog felfüggesztésével kapcsolatban hozandó ügyészi döntés egy közbenső intézkedés, amellyel kapcsolatban a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén az ügyészségnek nincs mérlegelési jogköre. A mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlés az összes képviselő kétharmadának szavazatával jogosult dönteni - írták.

  • kapcsolódó anyagok
ÜGYÉSZSÉG