Baka András: alulfinanszírozott a bíráskodás

2010.03.22. MTI

Alulfinanszírozott költségvetésből további elvonások érték a bíráskodást ebben az évben - mondta Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnökének hétfőn Kecskeméten.

Baka András szerint nehezíti a bíráskodás rendszerét, hogy a megyei bíróságok költségvetésének része a saját bevétel, amelyet nem tudnak teljesíteni.

"A saját bevételeket egyre kisebb mértékben tudjuk behajtani, tehát ezzel is csökken a finanszírozás" - fűzte hozzá a Legfelsőbb Bíróság elnöke a Bács-Kiskun megyei bírói értekezletet követő sajtótájékoztatón.

A saját bevétel a bíróságok költségvetésében szerepel, ez az állam javára behajtandó kintlévőségeket takarja, amelyek a bírósági eljárás során merülnek fel.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke elmondta: vannak olyan új feladatok, amelyeket a jogszabályok a bírósági szervezetre rónak, és amelyeket nem finanszíroz a költségvetés.

Példaként a szabálysértések elbírálását és a gazdasági perek felgyorsítását említette.

"Ezeknek a feladatoknak az ellátására további kétmilliárd forintot kértünk és nem kaptunk egy fillért se" - mondta.

Baka András emlékeztettt arra: a bírók más munkát nem vállalhatnak, ezért nemzetközi elvárás, hogy fizetésük méltó megélhetést biztosítson számukra.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke utalt arra, hogy a magyar bírók fizetése elmarad a közigazgatás hasonló szintjén dolgozókétól.

"Ma már Románia is megelőz bennünket a bírói fizetések összegét tekintve" - tette hozzá.

Baka András elmondta: az Országos Igazságszolgáltatási Tanács hat bizottságot hozott létre, amelyek az új kormány részére javaslatcsomagot készítenek a bíráskodás rendszerének megújítására.

Hozzátette: a legtöbb kérdésben a jogszabály-módosítás szükségessége merül fel.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
OIT
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG