A választási műsorokon kívül nem kell minden pártnak ugyannyi műsoridőt biztosítani - ORTT ajánlás

2010.03.24. MTI

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) februári ajánlása szerint a műsorszolgáltatók nem kötelezhetők arra, hogy választási műsorokon kívül egyenlő műsoridőt biztosítsanak minden pártnak, valamint a szerkesztőknek kell eldönteniük, milyen időtartamban szólaltatják meg a különböző politikai erőket - közölte Berényi Diána, az ORTT szóvivője kedden.

Az MSZP szóvivője kedden bejelentette, hogy pártja az Országos Választási Bizottsághoz fordul, mert nehezményezi, hogy a Fidesz mellett a KDNP is külön választási műsort kap, miközben a kereszténydemokraták egy listán indulnak a nagyobbik ellenzéki párttal. Nyakó István úgy fogalmazott, hogy ha több jelölő szervezet (párt) közösen állít jelöltet, illetve közös listát, akkor azok egy jelölő szervezetnek minősülnek.

Berényi Diána azt mondta, hogy az ORTT ajánlását nem kötelező betartani. Az ajánlás szerint a szerkesztők számára irányadó szempont az adott párt parlamenti súlya, népszerűsége vagy az állított jelöltek száma lehet.

Azon újságírói kérdésre, hogy az Magyar Televízió (MTV) pártokat bemutató műsora választási műsornak minősül-e, igennel válaszolt, így erre a műsorra is érvényes az ajánlás.
 

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORTT
VÁLASZTÁS
OVB
PÁRTOK