Hatékonyabb együttműködés a szervadományozás terén - Közös európai szabályokat hagyott jóvá az Európai Parlament szakbizottsága

A szervátültetésre való rövidebb várakozás idő nagyobb túlélési esélyt biztosíthat a betegek számára, ám ma még sokan halnak meg amiatt, mert nem jutnak hozzá a létfontosságú szervhez. A javasolt közös európai szabályok, amelyeket a múlt héten hagyott jóvá az EP szakbizottsága, megkönnyítenék, gyorsabbá és biztonságosabbá tennék a szervátültetéseket.

Az Európai Bizottság közös uniós normákat javasol a szervadományozás és a szervátültetés terén. Az EU-ban ebben a pillanatban is mintegy 60 000 ember vár szervátültetésre. Közülük naponta tizenketten halnak meg amiatt, mert nem jutnak hozzá a létfontosságú szervhez.

A szervadományozás gyakorisága országról országra változó: az uniós tagállamok közt első helyen Spanyolország áll egymillió lakosra jutó 35 adományozással, az utolsón Románia egymillió lakosonként 1 adományozással. A kereslet a legtöbb tagországban messze meghaladja a kínálatot, annak ellenére, hogy az elmúlt években az utóbbi ütemesen bővült.

Nagy eltérések vannak azonban a tekintetben, hogy hány szervet adnak át külföldre azon tagállamok, amelyek szabályokat dolgoztak ki és olyan szervezeteket hoztak létre a szervek nemzetközi cseréjére, mint például a Eurotransplant vagy a Scandiatransplant, és hányat a többi tagállam.

Közös uniós rendszer nemzeti minőségügyi programokkal

Az EP közegészségügyi szakbizottsága által a múlt héten jóváhagyott jogszabálytervezet olyan rendszer kialakítását kezdeményezi, amely követi a szervek útját, és nyilvántartja azokat az eseteket, amikor az átültetést követően a páciens szervezetében súlyos reakciók lépnek fel. A javaslat szerint az átültetési eljárás kockázatainak csökkentése érdekében a tagállamoknak hatékony nemzeti minőségügyi programot kell végrehajtaniuk, az uniós normák betartását pedig az erre kijelölt nemzeti hatóságok ellenőrzik majd.

Több szerv, jobb hozzáférés és nagyobb biztonság

A jogszabállyal párhuzamosan a szervadományozásra és a szervátültetésre vonatkozóan a Bizottság egy tíz pontból álló cselekvési tervet (2009–2015) is javasol. Ennek értelmében növelnék a rendelkezésre álló szervek számát, fokoznák a szervátültetési rendszerek hatékonyságát és hozzáférhetőségét, és javítanák a minőséget és a biztonságot.

Andres Perello Rodriguez (szocialista, spanyol) témában írott jelentésében a Parlament támogatja a cselekvési terv céljait, azt is javasolva, hogy a tagállamok ösztönözzék a lakosságot arra, hogy jelentkezzenek szervadományozónak, amikor például útlevelet, vagy jogosítvány csináltatnak. A szervhiány egyik lehetséges következménye a szervezett bűnözői csoportok által folytatott emberiszerv-kereskedelem. Ezt megelőzendő, a képviselők hangsúlyozzák, hogy kerülni kell minden a szervadományozással kapcsolatos pénzügyi jutalmazást.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EGÉSZSÉGÜGY
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ