Kötelező eredetiségvizsgálat hatályon kívül - Visszakapják pénzüket akik február 18-ig elvégeztették az eredetiségvizsgálatot

2010.03.25. Jogi Fórum / Kormányszóvivő.hu

Teljes egészében visszakapják az eredetiségvizsgálatra költött 17 ezer forintjukat azok az autótulajdonosok, akik a vizsgálatot január 1. és február 18. között végeztették el; az érintetteknek 2010. április 1-je és június 30-a között kell írásbeli kérelmet benyújtaniuk a területileg illetékes közlekedési hatósághoz.

Szollár Domokos kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően emlékeztetett, hogy a kormány februárban úgy döntött: csak akkor kötelező ismét az eredetiségvizsgálat, ha a járművet értékesítik, ezzel egy január 1-jén életbe lépett, a rendszert egyablakossá tévő rendeletet helyeztek hatályon kívül. Kijelentette: a kormány szerdai döntésének értelmében azok, akik idén a rendelet módosítása előtt elvégeztették az eredetiségvizsgálatot, az összeget teljes egészében visszakapják.

Január 1-je és február 18-a között több mint 28 ezer esetben végeztek el ilyen eredetiségvizsgálatot, erre az állampolgárok összesen 514 millió forintot költöttek "feleslegesen", hiszen a legtöbb esetben nem történt autóértékesítés - emelte ki a szóvivő. Úgy fogalmazott: ez nem volt fair velük szemben, ezért a kormány kártalanítja őket. Ahhoz, hogy a pénzt visszakapják az érintettek, június 30-ig kell írásbeli kérelmüket eljuttatniuk a Nemzeti Közlekedési Hatóság regionális szerveihez; erre április 1-től lesz majd lehetőségük; ezeket a díjakat vagy készpénzben, vagy banki átutalással kapják vissza a gépjármű tulajdonosok - emelte ki Szollár Domokos, és emlékeztetett: közel 17 ezer forintos összegről van szó autótulajdonosonként.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a kérelemnek tartalmaznia kell a jármű rendszámát, az adott időszakban elvégzett eredetiségvizsgálat helyét és idejét, a jogosult nevét és címét, a bankszámlaszámot, és csatolniuk kell egy nyilatkozatot arról, hogy az okiratot nem használtak fel autóértékesítésre. A kormányszóvivő február 17-én jelentette be: a sok panasz miatt hatályon kívül helyezik azt a januárban hatályba lépett rendeletet, amely kötelezővé tette a 2006 előtt forgalomba helyezett autóknál az eredetiségvizsgálat elvégzését a műszaki vizsgával együtt.

Kapcsolódó cikkek:

Kötelező eredetiségvizsgálat - A Magyar Autóklub elfogadhatatlannak tartja a kapcsolódó, január 1-től hatályos szabályozást

Eredetvizsgálat - Feleslegesen kirótt, túlzott mértékű állami teher - GVH kritika

  • kapcsolódó anyagok
KÖZLEKEDÉS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT