Felfüggesztette az OVB Kolompár Orbán (MCF) mentelmi jogát - Az OVB csütörtök esti ülésén hozott határozatokról

2010.03.26. MTI

Felfüggesztette Kolompár Orbán (MCF) képviselőjelölt mentelmi jogát csütörtök esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Akként határozott továbbá, hogy sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió "dupla műsoridőt" biztosít a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában azzal, hogy külön jelölőszervezetként kezeli az egyébként közösen országos listát állító pártot.

Felfüggesztette az OVB Kolompár Orbán (MCF) képviselőjelölt mentelmi jogát

Felfüggesztette Kolompár Orbán (MCF) képviselőjelölt mentelmi jogát csütörtök esti ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).

Kolompár Orbán Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. számú egyéni választókerületében indul jelöltként az MCF Roma Összefogás színeiben.

Kolompár Orbán mentelmi jogának felfüggesztése iránt a Kecskeméti Városi Bíróság fordult az OVB-hez, mert ellene több bűncselekmény miatt büntetőeljárás van folyamatban.

Az OVB emlékeztetett rá: az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint a képviselőválasztáson jelöltként igazolt személyt mentelmi jog illeti meg, amelynek felfüggesztéséről az OVB határoz.

Az OVB csütörtöki ülésén úgy foglalt állást, hogy Kolompár Orbán mentelmi jogát felfüggeszti, mivel a büntetőeljárás tárgyát képező cselekményre az országgyűlési képviselők 2010. évi választását megelőzően került sor és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az OVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

OVB: jogsértő az Fidesz-KDNP "dupla műsorideje" az MTV-ben

Sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió "dupla műsoridőt" biztosít a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában azzal, hogy külön jelölőszervezetként kezeli az egyébként közösen országos listát állító pártot - határozott az Országos Választási Bizottság csütörtök esti ülésén.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult a kifogással. Emlékeztetett rá: az MTV március 22-én tette közzé, az országos listát állító pártok milyen sorrendben mutatkozhatnak be a köztelevízióban. A sorsolás során külön pártként kezelték a Fideszt és a KDNP-t, külön napon biztosították számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét.

Szigetvári Viktor arra hívta fel a bizottság figyelmét, hogy a két párt egyéni jelöltjeit, területi és országos listáit közösen állította, így a választási eljárás szabályai szerint egy jelölőszervezetnek minősülnek. Ha pedig egy jelölőszervezetnek számítanak, a dupla megjelenés sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét.

Az OVB 5:1 arányban helyt adott a kifogásnak és megállapította, hogy az MTV megsértette a választási eljárásnak a jelöltek esélyegyenlőségére vonatkozó előírását.

A vitában elhangzott: ebben az esetben nem a műsorfolyam egészében kell vizsgálni a jelölőszervezetek egyenlő megjelenését, hanem - mivel zárt műsorblokkról, kifejezetten az országos listát állító jelölőszervezetek bemutatkozásáról szóló választási műsorcsoportról van szó - önmagában.

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
VÁLASZTÁS
OVB