Növekszik az állampolgárok bizalma az ügyészség iránt - Kovács András megyei főügyész évértékelése

2010.03.29. MTI

Nőtt az állampolgárok bizalma a megyei ügyészség iránt Szabolcs-Szatmár-Beregben - mondta Kovács András megyei főügyész a testület évértékelő sajtótájékoztatóján pénteken Nyíregyházán.

Közlése szerint ez elsősorban az ügyészi nyomozói tevékenység körében érkezett feljelentések számában érhető tetten, mely az elmúlt években "egyenes és drasztikus" emelkedést mutat. Míg 2005-ben 329, addig 2009-ben már 584 feljelentés érkezett az ügyészségre; ebből tavaly 417 esetben indult nyomozás.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy növekszik az állampolgárok bizalma az ügyészség iránt - jelentette ki Kovács András. Véleménye szerint ennek oka az lehet, hogy az állampolgárok az ügyészségi nyomozást valamilyen nyomozóhatóságok feletti tevékenységnek tekintik, ezért jobban megbíznak a szervezet munkájában.

Ennek kapcsán a főügyész arra figyelmeztetett, hogy az ügyészség csak a törvényben meghatározott hatáskörökben nyomozhat, s ami nem kizárólagos feladat, azt "át kell tenniük" az általános nyomozóhatóságokhoz, azaz a rendőrséghez vagy a vám- és pénzügyőrséghez. Tájékoztatása szerint 2009-ben összesen 1214 feljelentést regisztrált az ügyészség, harminc százalékkal többet, mint két évvel ezelőtt.

Kovács András kitért a szervezet nyomozati felügyeleti tevékenységére is, melynek keretében mintegy 26 ezer nyomozóhatósági határozat érkezett az ügyészséghez. Ezek ellen 2.057 esetben érkezett valamilyen kifogás, s a panaszok közül 157-nek adtak helyt. A nyomozás megszüntetésére irányuló és a vádemelési javaslattal beérkező ügyek száma meghaladta a 8.500-at, vádemelés 5.129 esetben történt. Az ügyészség 2009-ben 7.546 embert vádolt meg, a váderedményesség pedig elérte 98,20 százalékot, ami emelkedő tendenciát mutat a korábbi évekhez képest.

A főügyész az Éljen Nyíregyháza Független Mozgalomnak a - Jobbik megszüntetését kérelmező - beadványával kapcsolatos kérdésre elmondta, hogy a dokumentumot a Legfelsőbb Ügyészségre továbbította a főügyészség.

Szilágyi László, a főügyészség sajtószóvivője a nyírkátai segélyügy kapcsán azt közölte: a hivatali visszaélés bűntettére alapozott beadvány átkerült a szabolcsi főügyészségre, amely feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyben. Az eljáró megyei rendőr-főkapitányság 15 napig vizsgálódott az ügyben, majd a magánszemély által tett feljelentést - bűncselekmény hiányában - elutasította - közölte a szóvivő.

A nyírkátai ügy még januárban, a Népszabadságban megjelent írás alapján váltott ki országos sajtóvisszhangot. Az akkor közöltek szerint a szabolcsi település önkormányzata nem vagy csak részben fizette ki a segélyt a rászorulóknak.

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
ÜGYÉSZSÉG