Izraeli repülők a magyar légtérben - Módosulnak a légtérhasználati engedélyeztetés szabályai

2010.03.29. Jogi Fórum / Kormányszóvivő.hu

A kormány április 1-jei hatállyal módosította a magyar légtér igénybevételéről szóló rendeletet - közölte a kormányszóvivő pénteken. Szollár Domokos elmondta: a módosítás eredményeként életszerűbb szabályok jönnek létre, világosabbá és egyértelműbbé válnak a felelősségi körök, és pontosabb határidőket szabnak meg a légtérhasználati engedélykérelmekre.

A kormányszóvivő hozzátette: az eddigi hét helyett nyolc nappal a tervezett berepülés előtt kell kérelmezni az egyszeri berepülési engedélyt. Új elem az is, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH) a külügyminiszter akkor küldi meg a kérelmet, ha annak teljesítésével egyetért és az NKH légiközlekedési igazgatósága ezt további jóváhagyások megszerzése érdekében - elektronikus úton vagy telefaxon - haladéktalanul megküldi az Információs Hivatalnak (IH), a Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NBH), a Katonai Biztonsági Hivatalnak (KBH) és a Katonai Felderítő Hivatalnak (KFH). Szintén új elem, hogy az említett szerveknek két napjuk van arra, hogy hozzájáruljanak az engedély megadásához. A hozzájárulást a jövőben akkor is megadottnak kell tekinteni, ha annak megadásáról a nemzetbiztonsági szolgálatok két napon belül nem nyilatkoznak. A folyamat felgyorsítása érdekében a szerveknek a hozzájárulást elektronikus úton vagy telefaxon kell megtennie a légiközlekedési igazgatóság felé.

Az engedélyt az NKH továbbra is csak akkor adhatja meg, ha ahhoz a külügyminiszteren kívül a többi négy hatóság, az IH, az NBH, a KBH és a KFH hozzájárul - közölte a szóvivő. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatóságának az engedély megadásáról vagy annak megtagadásáról haladéktalanul - de legkésőbb a hozzájárulások megadását, megtagadását, vagy a hozzájárulás megadására nyitva álló határidő lejártát követő napon - értesítenie kell a külpolitikáért felelős minisztert.

Az ügy előzménye, hogy múlt szerdán az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. A berepülés kapcsán a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett. A parlament honvédelmi bizottsága kedden rendkívüli ülésen tárgyalta a kérdést.

A kormányszóvivő pénteken beszámolt arról is, hogy a szóban forgó gyakorlat teljesen szabályszerűen, minden jogszabálynak megfelelően zajlott le. Közlése szerint a gyakorlatról "értelemszerűen és természetszerűen" tudott a honvédelem, ellenőrizte is a légteret. Pontosan tudta, mi történik, és ellenőrizte, hogy a gyakorlat mindenben a kért eljárás szerint zajlik, illetve mindenben megfelel az előírt szabályoknak. A gyakorlatot szokás szerint a NATO is szorosan követte, illetve az európai légi irányításért felelős Eurocontrol nevű szervezet is - fejtette ki. Ismertetése szerint a miniszterelnök által kezdeményezett vizsgálat során azonban kiderült, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem mindenben hajtotta végre a kormányrendeletnek megfelelő engedélyezési protokollt, a légtérhasználati engedély megadásáról szóló kormányrendelet bizonyos pontjait nem tartotta be. Ennek következményeként a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke saját hatáskörben felfüggesztette posztjáról a légi közlekedési igazgatót, illetve négy másik munkatársa ellen fegyelmi eljárást indított. Hónig Péter közlekedési miniszter pedig fegyelmi vizsgálatot indított a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökével szemben is. Emellett egy jogi vizsgálat is folyik a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, hogy pontosan lehessen látni, milyen mulasztások történtek az elmúlt időszakban, esetleg az elmúlt években a légtérhasználattal kapcsolatban. A vizsgálat még tart, április elsejével zárul majd le.

Kapcsolódó cikk:

Izraeli repülők a magyar légtérben - Be nem tartott jogszabályok? - Fegyelmi eljárás indul az NKH elnökével szemben →

  • kapcsolódó anyagok
KÖZLEKEDÉS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT