Jogsértő a Fidesz-KDNP "dupla műsorideje", nincs területi listája az MDF-nek Nógrádban - Az LB jóváhagyta az OVB múlt csütörtöki határozatait

2010.03.30. MTI

Sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, hogy a Magyar Televízió (MTV) "dupla műsoridőt" biztosított a Fidesz-KDNP-nek a választási műsorában, külön jelölőszervezetnek tekintve a közösen országos listát állító pártokat - mondta ki hétfőn a Legfelsőbb Bíróság (LB), helybenhagyva az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát.

Az OVB-hez Szigetvári Viktor, az MSZP kampányfőnöke fordult kifogással. Beadványában emlékeztetett arra: az MTV március 22-én tette közzé, hogy az országos listát állító pártok milyen sorrendben mutatkozhatnak be a köztelevízióban. A sorsolás során külön pártként kezelték a Fideszt és a KDNP-t, külön napon biztosították számukra a megszólalás 25-25 perces lehetőségét.

Szigetvári Viktor arra hívta fel a bizottság figyelmét, hogy a két párt közösen állította egyéni jelöltjeit, területi és országos listáit, így a választási eljárás szabályai szerint egy jelölőszervezetnek minősülnek. Ha pedig egy jelölőszervezetnek számítanak, a dupla megjelenés sérti a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét.

Az OVB múlt csütörtöki ülésén a kifogásnak helyt adott, megállapította, hogy az MTV megsértette a jelölőszervezetek egyenlőségének elvét, és a televíziót eltiltotta a további jogszabálysértéstől.

A döntésre az MTV azonnal reagált és tudatta: elfogadja az OVB határozatát és lemondta a KDNP-vel március 30-ára tervezett stúdióbeszélgetést. A KDNP pedig bejelentette: a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Az LB hétfőn bírálta el a kérelmet, és helybenhagyta az OVB döntését, eszerint a két párt egy jelölőszervezetnek minősül.

Legfelsőbb Bíróság: Jogerősen nincs területi listája az MDF-nek Nógrádban

Nincs Nógrád megyei területi listája a Magyar Demokrata Fórumnak, miután a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfői ülésén helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát, amelyben az OVB megtagadta a párt nógrádi listájának nyilvántartásba vételét.

Az MDF március 22-én jelentette be területi listáját a Nógrád megyei területi választási irodánál, a bejelentéshez csatolták - többi között - a két, Nógrád megyei országgyűlési egyéni választókerületben állított jelölt nyilvántartásba vételéről szóló igazolásokat. A listaállítást megalapozó jelöltek egyike - Eötvös Mihály, a párt alelnöke - azonban március 21-én visszalépett. (Nógrád megyében négy választókerület van, két képviselőjelölt megléte kell a területi lista nyilvántartásba vételéhez.)

A Nógrád megyei területi választási bizottság (tvb) a párt területi listáját nyilvántartásba vette, arra a jogszabályi helyre hivatkozva, amely szerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett".

A tvb döntése ellen egy magánszemély nyújtott be fellebbezést. Az OVB múlt csütörtöki ülésén megváltoztatta a tvb döntését és visszautasította az MDF megyei listájának nyilvántartásba vételét, mert álláspontja szerint nem álltak fenn a listaállítás feltételei, azaz nem volt két jelöltje az MDF-nek a megyében.

Az OVB határozatának indokolásában kitért arra: álláspontja szerint a tvb területi listáról történő döntésének pillanatában kell fennállnia a jogszabályok által meghatározott feltételeknek, tehát akkor kell meglennie a szükséges számú jelöltnek is. A jelölt kiesése csak abban az esetben nem érinti a listaállítás jogát, illetve tényét, ha az adott listát már nyilvántartásba vették.

A Legfelsőbb Bíróság az OVB döntését érdemben elbírálta és helybenhagyta hétfőn. Az LB közölte: a bírói tanács szerint az OVB helyesen döntött, amikor megváltoztatta a Nógrád megyei választási bizottság határozatát és a Magyar Demokrata Fórum megyei listájának nyilvántartásba vételét visszautasította.

  • kapcsolódó anyagok
VÁLASZTÁS
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG
OVB