Baka András: igazságszolgáltatási stratégiai koncepció készül

2010.03.31. MTI

Várhatóan május második felében elkészülhet az igazságszolgáltatás hosszú távú stratégiai koncepciója - jelentette ki Baka András főbíró szerdán Egerben.

Ennek megvalósításához szükséges a politika, a jogalkotás támogatása is - közölte a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a Heves Megyei Bíróság összbírói értekezletét követő sajtótájékoztatón.

Mindennek célja a bírósági szervezet, a bíróságokon folyó munka egységesítése - tette hozzá.

Mint elmondta: hat munkabizottságot hoztak létre annak érdekében, hogy Magyarországon egy még inkább ütőképes, korszerű, európai igazságszolgáltatási rendszer jöjjön létre.

Ezeknek az volt a feladata, hogy megfogalmazzák az egységes ítélkezés, a képzés, a statisztikai és informatikai rendszer, az iratkezelés és a gazdálkodás követelményeit.

A hat bizottság befejezte a munkáját és az általuk kidolgozott koncepciók széles körű megvitatása után kerülhet sor a hosszú távú stratégia megfogalmazására - fűzte hozzá.

Mindennek kiemelt pontja a különböző bíróságok leterheltségének kiegyenlítése. Ugyanis ma egyes bíróságokon nagyon sok az ügy, míg máshol lényegesen kevesebb. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egyes bírók az egyik bíróságon lényegesen több, míg a másikon lényegesen kevesebb ügyet látnak el ugyanannyi pénzért.

Szintén nagyok a különbségek a különböző bíróságok között abban a tekintetben, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy megszülessenek a bírósági döntések
- sorolta a gondokat a főbíró.

Mindezt abban a helyzetben kell orvosolni, amikor a bírósági rendszer alulfinanszírozott, nem csupán a Legfelsőbb Bíróság, hanem az Állami Számvevőszék szerint is.

Ilyen körülmények között radikális változásokat nagyon nehéz megvalósítani. Ugyanis a jelenlegi költségvetés csupán a fenntartásra a túlélésre elegendő - mondta Baka András.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
OIT