Alkotmánybíróság: alkotmánysértő rendelkezés a közoktatási törvényben

2010.04. 1. MTI

Alkotmányellenes a közoktatási törvény intézményvezetők kinevezési jogával kapcsolatos passzusa - tájékoztatta az Alkotmánybíróság csütörtökön az MTI-t.

A testület hírlevelében felidézi, hogy a köztársasági elnök 2010. január 4-én fordult az Alkotmánybírósághoz, az államfő indítványa szerint a törvénymódosítás korlátozná a közoktatási intézményfenntartók - köztük az önkormányzatok - vezető-kinevezési jogát. A köztársasági elnök rámutatott: ha egy alapvető önkormányzati hatáskört az önkormányzati törvény szabályoz, akkor annak korlátozása csak kétharmados jogszabállyal elfogadott törvénnyel történhet.

Az Ab indoklásában kifejtette: a vitatott passzus a fenntartóknak az irányítás részét képező, vezetői megbízási hatáskörét korlátozza. Csak annak adhatnának ugyanis vezetői megbízást, akinek az intézményvezetői pályázatához készített programját a nevelőtestület tagjainak legalább negyven százaléka támogatta. A taláros testület álláspontja szerint a szabályozás elfogadásához kétharmados többségre lett volna többség, ennek hiányában a rendelkezés alkotmányellenes.

A határozathoz Bragyova András és Kiss László alkotmánybírók különvéleményt csatoltak.

A parlament december 14-én 199 igen, 147 nem szavazattal és 2 tartózkodás mellett fogadta el a közoktatási törvény módosítását, a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását azonban 201 igen, 147 nem, 2 tartózkodás mellett utasította el. Az önkormányzati törvényben is rögzítették volna, hogy a közoktatási intézmények vezetőinek, azaz az igazgatók kinevezéséhez szükséges az intézményi közösségek (többek között diákönkormányzat, szülői munkaközösség, iskolaszék) támogatásának megszerzése a vezetői programhoz.
 

  • kapcsolódó anyagok
ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG
ORSZÁGHÁZ
OKTATÁSÜGY