Pátyi golfprojekt - Alkotmánybírósági beadványt készít a zöldombudsman

2010.04. 2. MTI

A pátyi golfberuházás hátterét jelentő önkormányzati rendelet megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa; Fülöp Sándor zöldombudsman az MTI-nek csütörtökön nyilatkozva azt is elmondta, hogy a "13 plusz 1" alkotmányos aggályt felsoroló kérelmet a jövő héten nyújtja be a testületnek.

Közlése szerint kollégái javában dolgoznak a dokumentumon, amelyben a Pest megyei település önkormányzata és a Grupo Milton között létrejött, több jogszabályt is súlyosan sértő szerződés, illetve a golffalu megépítését lehetővé tévő önkormányzati rendelet megsemmisítését kérik.

A pátyi lakosság lélekszámának megduplázásával, az engedélyezettnél jóval nagyobb területek beépítésével, illetve a szomszéd települések nyugalmának megzavarásával járó golfprojekt a zöldombudsman szerint 13 súlyos jogsértés gyanúját veti fel. A "plusz 1-et" az egészséges környezethez való jog semmibe vétele jelenti – fűzte hozzá Fülöp Sándor.

Mint mondta, annak ellenére is benyújtja alkotmánybírósági kérelmét, hogy a pátyi képviselő-testület a "több sebből vérző" szabályozási tervmódosítás hatályba lépésének dátumát március végéről július végére tolta ki.

"Bízom abban, hogy az Alkotmánybíróság soron kívül, még július előtt meghozza döntését, s a vonatkozó rendelet megsemmisítésére kötelezi a pátyiakat, megfelelő iránymutatást is adva a törvénysértő passzusok kijavításához" – fogalmazott az országgyűlési biztos, akinek a reményei szerint elkerülhető, hogy a szerződés módosítása miatt a Grupo Milton kártérítési igényt jelentsen be az önkormányzattal szemben.

Míg a korábban megküldött ombudsmani ajánlásokat nem köteles figyelembe venni, nem is vette figyelembe Páty vezetése, addig az alkotmánybírósági határozat kötelező érvényű lesz az önkormányzat számára – mondta Fülöp Sándor.
 

  • kapcsolódó anyagok
KÖRNYEZETVÉDELEM
ALAPJOGOK
OMBUDSMAN