Már csak egy hétig lehet igazolást kérni

2010.04. 2. MTI

Eddig csaknem 33 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen szavaznának az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson.

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján még egy hétig, április 9-én 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől; ajánlott levélben az igazolást úgy kell kérni, hogy az legkésőbb április 6-áig megérkezzen a lakóhely szerinti választási irodába.

Az április 11-ei első fordulóra 33.500-an, az április 25-ei második fordulóra 29.300-an kértek igazolást. 2006-ban az első fordulóra 57.999-en kértek igazolást, a második fordulóra pedig 46.144-en.

Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg, és ha valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg kapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg.

Aki az igazolás kiadása után meggondolja magát, és mégis a lakóhelye szerinti szavazókörben szeretne szavazni, április 8-áig kérheti a lakcíme szerinti jegyzőtől, hogy vegye vissza ide, ekkor a korábban kapott igazolást le kell adnia.

Lehetőség van arra, hogy aki igazolást kapott, még a szavazás napja előtt felvetesse magát az igazoláson feltüntetett településen a választók névjegyzékébe, ha ezt nem teszi meg, akkor a szavazás napján az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörben veszik fel a névjegyzékbe.

Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik településen élhet választójogával, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát.


Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes. Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.

  • kapcsolódó anyagok
VÁLASZTÁS