Szabadság Kör: a közbeszerzés a korrupció melegágya

2010.04. 2. MTI

A Szabadság Kör szerint a közbeszerzés a korrupció melegágya, ezért szükség lenne a közbeszerzési törvény felülvizsgálatára - mondta Gulyás Gergely szóvivő a szervezet éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

A szervezet két témakört érintett a "Fehér könyvben": a fogyasztóvédelmet és a korrupciót.

Az 56-osok terén tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gergely közölte: az állami és önkormányzati cégeknél be kellene vezetni a bérplafont és ezzel gátat kellene szabni annak az elfogadhatatlan gyakorlatnak, hogy az ilyen tulajdonú, csődhelyzetben lévő társaságoknál "iszonyatos jövedelmeket" lehet felvenni.

A fogyasztóvédelem kapcsán a szóvivő azt mondta, a bankszektor etikai kódexe csak arra jó, hogy a durva visszásságokat megakadályozza, de a pénzintézetek a kamatokat még mindig a "saját szájízük szerint" alakíthatják.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: az elmúlt húsz évben tizenháromszoros volt az infláció, ám a szolgáltatások ára ennél jóval nagyobb, hatvannégyszeres mértékben emelkedett.

A sajtótájékoztatón részt vett Péterfalvi Attila, az ombudsmani hivatal vezetője is, aki az említett témákkal kapcsolatban a nyilvánosság erejét hangsúlyozta. Mint mondta, a nyilvánosság jó fegyver lehet a korrupció ellen. A közérdekű adatok nyilvánossága teljes gyógyulást nem hozhat, javulást azonban igen - tette hozzá.

Közlése szerint a közhatalom gyakorlói úgy gondolják, hogy "kegyet gyakorolnak", ha valamit nyilvánosságra hoznak, nem a nyilvánosság a kiinduló tétel és a titkosítás a kivétel.

A Szabadság Kört 2007 októberében alapították politikusok és közéleti személyiségek, többek között Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke, Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő és Hegedűs Zsuzsa szociológus. A szervezet korábban javaslatot tett a rendőrségi törvény módosítására, valamint tiltakozott a Kossuth téri kordon ismételt felállítása ellen. Tavaly szintén Fehér könyvet adott ki, abban az előző egy-másfél évben tapasztalt szabadságjogi, emberi jogi sérelmeket összegezte.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZBESZERZÉS
KORRUPCIÓ