Nem használhatnak a polgárőrök rendőrségre utaló jelzéseket

2010.04. 2. MTI

Egy ombudsmani vizsgálat hatására a polgárőrök a jövőben nem használhatnak olyan gépkocsit és egyenruhajelzést, amely akár részben is a rendőri állományhoz való tartozásukra utalna - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala pénteken az MTI-vel.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy múlt év végi jelentésében bírálta a rendőrséget azért, mert az október 22-ei és 23-ai rendezvények biztosításában civilek rendőrségi gépjárművel, rendőrséghez való tartozásra utaló karjelvénnyel vettek részt.

Az ombudsman megengedhetetlennek nevezte, hogy bármely civil szervezet tagjai "rendőrség" feliratú autóval, a Budapesti Rendőr Főkapitányság (BRFK), illetve a BRFK egy nem létező szervezeti egységének karjelvényét viselve, rendőrségi rádiót használva, lényegében rendőrnek tűnve tevékenykedjenek a tömegrendezvények biztosítása során.

A közlemény szerint az országos rendőrfőkapitány által elrendelt vizsgálat következményeként a budapesti rendőrfőkapitány intézkedett arról, hogy a jövőben "illetéktelenek ne használhassanak szolgálati gépkocsit, a rendőrséggel szorosan együttműködő személyek ne viselhessenek megtévesztő, a rendőri állományhoz tartozásra emlékeztető ruházatot, feliratot, karjelvényt".

A vizsgálat nyomán a BRFK megszünteti, illetve a jövőben nem köt újabb hasonló megbízási szerződéseket, és gondoskodik arról is, hogy a rendőrséggel szorosan együttműködő személyek külsőségeikben ne tűnhessenek rendőrnek és szolgálati gépkocsit csak arra illetékes vezethessen.
 

  • kapcsolódó anyagok
OMBUDSMAN
RENDŐRSÉG