Bírósági ügyintézés a világhálón! - 2010-ben három bírósági eljárástípust modernizálnak

2010.04. 6. Jogi Fórum / OITH

2010-ben három bírósági eljárástípust modernizálnak. A civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatos eljárásokat, valamint a csőd- és felszámolási eljárásokat. A projekt eredményeként hatékony és a modern kornak megfelelő kiszolgálás jellemzi majd az ügyintézést - áll az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának közleményében.

Az Európai Uniós támogatással megvalósuló, a „Civil szervezetek bejegyzése és nyilvántartása, valamint a csőd- és felszámolási eljárások modernizációja” címet viselő beruházás célja, hogy a jelenlegi ügymenetet egy, az Interneten is mindenki számára elérhető, korszerűbb, gyorsabb, hatékonyabb rendszer váltsa fel.

 A bíróságok ügyfélforgalma évről évre nő, az állampolgárok többsége pedig élete során legalább egy alkalommal kapcsolatba kerül az igazságszolgáltatással. Jelen technológiai fejlesztésekkel lehetőség nyílik arra, hogy bárki otthonából kényelmesen, biztonságosan, sorban állás nélkül elektronikus úton intézhesse ezeket az ügyeket. Az idő pénz, így ezzel a bíróságok nemcsak az államnak, de az ügyfeleknek is spórolnak.

 Az európai színvonalon megvalósuló fejlesztés az állampolgárok és a vállalkozások számára az átállás időszakában teljesen zavartalan munkavégzést tesz lehetővé - hangsúlyozza az OITH. A projekt zárását követően a bíróságok központi honlapjáról, a www.birosag.hu oldalról minden, az ügyintézéshez szükséges információ és nyomtatvány a jövőben letölthető lesz.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OIT