A mandátumszerzéshez szükséges szavazatarány - Háttér

2010.04. 6. MTI

Az országgyűlési választáson nem juthat területi, illetve országos listáról mandátumhoz az a párt, amelyik nem tudja átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Az úgynevezett jogi küszöb a választójogi törvényben azt az előre meghatározott szavazatmennyiséget jelenti, amelynek elérése a mandátumszerzés feltétele. A küszöb funkciója a választáspolitológiai szakirodalom szerint az, hogy a politikai stabilitás érdekében mérsékelje a bejutó pártok számát.

Magyarországon a rendszerváltás idején úgy döntöttek, a küszöböt 4 százalékban határozzák meg, ezt az 1994-es választásra felemelték 5 százalékra.

Jelenleg tehát az országgyűlési választáson azok a területi és országos listák jutnak mandátumhoz, amelyek a választópolgárok által valamennyi területi listára leadott, országosan összesített érvényes szavazatok több mint öt százalékát elérik.

A választójogi törvényben rögzített úgynevezett explicit küszöbön túl a mandátumok listás kiosztásánál létezik az implicit küszöb is, amely az utolsó mandátum elnyeréséhez szükséges szavazatmennyiséget jelenti.

A jogi küszöb átlépése azonban éppen az implicit küszöb miatt nem jelent automatikusan garanciát a mandátumszerzésre, vagyis előfordulhat, hogy "járna" mandátum a pártnak, csak "nem jut", mivel az utolsó mandátum megszerzése "több szavazatba" kerül, mint amennyi a pártnak van.

  • kapcsolódó anyagok
VÁLASZTÁS