Lehet-e munkamentes a vasárnap egész Európában? - Hivatalos konzultáció indult az európai polgári kezdeményezésről

Alig indult el a hivatalos konzultáció az európai polgári kezdeményezésről, máris felszínre kerültek az első ötletek. A Lisszaboni Szerződés egyik legdemokratikusabbnak tekintett eszközét a püspökök szeretnék a hívők hasznára fordítani, hogy a vasárnap munkamentessé váljon

Európai Parlamenti képviselők és az Európai Unió Püspöki Konferenciái Bizottsága (COMECE) nemrég kezdeményezték, hogy szülessen kötelező erejű uniós szabályozás a szabad vasárnapról. Március végén Thomas Mann német néppárti képviselő szervezett konferenciát az Európai Parlamentbe (EP), melynek keretében felszólította az Európai Bizottságot, hogy „biztosítsa, hogy az uniós szabályozás és a belső piaci szabályok garantálják a munkamentes vasárnap központi helyét a munkavállalók életében és a társadalomban”. Bár ilyen jellegű konferenciákat gyakran szerveznek az EP falai között, abból ritkán lesz uniós szinten is jelentős ügy. Az európai polgári kezdeményezés bevezetésével azonban lehetőség nyílik arra is, hogy a döntéshozók körében kevesebb, de a társadalom köreiben szélesebb támogatást nyerő ügyek az unió napirendjére kerüljenek.

A munkamentes vasárnap mögött most 72 szervezet és templom sorakozott fel: a katolikus és az evangélikus egyház, 24 egyesület és civil szervezet, köztük a Német Szövetségi Köztársaság híres konzervatív vezetőjéről elnevezett Konrad Adenauer Stiftung és 35 szakszervezet.

Az európai polgári kezdeményezéshez egy év alatt egymillió aláírást kell gyűjteni, melyek legalább a tagállamok egyharmadából (vagyis jelenleg legalább kilenc tagállamból) kell, hogy érkezzenek. Az aláírások összegyűjtése esetén sem garantált azonban, hogy az adott kérdésben törvényhozási folyamat indul, hiszen az Európai Bizottságnak előbb meg kell vizsgálnia, hogy foglalkozhat-e egyáltalán a kérdéssel, nem tartozik-e nemzeti hatáskörbe az ügy. Ennek hivatalos vizsgálatát már 300 000 aláírás összegyűjtése után kérni lehet.

A vasárnapi pihenőidő ebből a szempontból kényes kérdés lehet. Az Európai Bizottság szociális ügyekért és foglalkoztatásért felelős biztosa, Andor László az említett konferencián például azt hangsúlyozta, hogy a kérdés nem tartozik Brüsszelre. „Jelenleg a tagállamokra van bízva, hogy a vasárnapot heti pihenőnapként határozzák meg, és ebben figyelembe kell venni a kulturális, etnikai és vallási különbözőséget” - mondta Andor. A biztos ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy az uniós munkaidő irányelv felülvizsgálatának keretében „figyelembe vesznek minden hozzászólást”.

Bár az Európai Unió a munkaidő irányelven belül szabályozza a pihenőidőt, ám csak igen tág korlátok között. Ráadásul éppen ez az irányelv az, amelynek reformjába a különböző tagállamok ellenkező szabályozási elvei miatt az elmúlt években többször is beletört az unió bicskája.

A német képviselő és az általa toborzott német szervezetek mellett az Európai Néppárt magyar képviselői is csatlakoztak a kezdeményezéshez. A munkaügyi kérdésekkel foglalkozó Őry Csaba (Fidesz) és Surján László (Fidesz) elsősorban a vasárnap dolgozók családi életére és egészségére vonatkozó negatív hatásokat emelték ki.

A konferencián bemutatásra került az Európai Unió élet- és munkakörülmények javítását célzó ügynöksége, az EUROFOND 2007-es elemzése, amely szerint a vasárnapi munkavégzés valóban negatív hatással van az egészségre. „Azon munkavállalók, akik legalább egy vasárnapot dolgoztak egy hónapban, gyakrabban (66,9 százalék) szenvedtek munkavégzéssel kapcsolatos egészségügyi problémákkal, mint az átlagos munkavállalók (59,4 százalék)” – olvasható a tanulmányban.

Surján és Őry szerint arányaiban az EU-ban Magyarországon a legmagasabb a vasárnap dolgozók aránya. A Munka Törvénykönyve ugyanakkor kötelezővé teszi, hogy a heti két nap pihenőidő egyike vasárnapra essen. A rendeltetése folytán vasárnap is működő munkáltatónál, a készenléti jellegű munkakörben, a megszakítás nélküli, illetve a három vagy ennél több műszakos munkarendben foglalkoztatott, valamint az idénymunkát végző munkavállaló esetében azonban ez már csak havi egy vasárnapra korlátozódik.

Még korai gyűjteni?

A Híradó értesülései szerint már Magyarországon is megkezdték az aláírást gyűjtést a szabad vasárnapért, holott az európai polgári kezdeményezés még nem öltött törvényi formát. Az Európai Bizottság a múlt héten nyújtotta be részletes javaslatát, azonban arról még a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is döntenie kell.

A javaslat szerint az aláírások összegyűjtésére egy év áll rendelkezésre.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI BIZOTTSÁG
EURÓPAI PARLAMENT
EURÓPAI UNIÓ