Senkiföldje - Médiapolitika a választási programokban - Dr. Polyák Gábor médiajogász

2010.04. 7. Jogi Fórum

A médiapolitika nemcsak önmagáért fontos. Önmagáért is, persze. Van egy haldokló médiapiacunk, egy szétzilált közszolgálati tévénk, egy sokszorosan alkotmánysértő és közösségi jogot sértő médiatörvényünk, a médiahatóságot országos pályázati ügyekben első fokon jogsértőnek találó bírósági ítéleteink, szóval van itt mit tenni.” - írja bolgjában Polyák Gábor médiajogász, a Jogi Fórum médiajogi rovatának vezetője.

"Hogy médiapolitikával nem lehet választást nyerni, az nyilvánvaló. Az azonban mégis különös, hogy az országos listát állító pártok hosszabb-rövidebb választási programjai két kivétellel egyáltalán nem foglalkoznak a média kérdéseivel. Persze lehet, hogy a média ügyei rendben vannak, médiarendszerünk pedig minden médiarendszerek legjobbika."

Dr. Polyák Gábor médiajogász, az ORTT-elnökjelöltje a Jogi Fórum médiajogi rovatában részletesen elemzi az országgyűlési képviselőválasztáson országos listát állító politikai pártok médiáról alkotott elképzeléseit, a választási programok médiapolitikai tartalmát, vonatkozásait.

"A pártok programjaiból összességében igen furcsa kép rajzolódik ki a médiáról alkotott elképzelésekről. A média és a nyilvánosság alapvetően eszköze, kiszolgálója más célok megvalósításának. A programok mindegyike adottságként kezeli azt, hogy a média képes és hajlandó részt venni e nemes küldetések megvalósításában. Mindeközben magát a médiarendszert érintő alapkérdések vagy nem kerülnek napirendre – ami önmagában is kétségessé teszi a médiától elvárt teljesítmények megvalósítható­ságát –, vagy a valóságtól teljesen elrugaszkodott feltételezések és elvárások formálják a kapcsolódó elképzeléseket. Egyik párt sem érti az összeeurópai médiapiac jelentőségét, viszont hajlamosak démonizálni a kereskedelmi médiát. Nem nagyon néznek szembe a közszolgálatiság átalakításának szükségességével, illetve ez ezzel járó terhekkel és konfliktusokkal. Azok is, akik egyáltalán foglalkoznak médiapolitikával, rosszul mérik fel a médiapolitikai mozgásteret. [...] Mindez nem túl bíztató a jövőre nézve."

Polyák Gábor médiajogász-elnökjelölt írása teljes terjedelmében elolvasható a Jogi Fórum médiajogi mellékletében

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG