Az adatvédelmi biztos a pártok adatkezeléseiről

2010.04. 8. Jogi Fórum / Adatvédelmi Biztos

Az adatvédelmi biztos januárban ajánlásban foglalkozott a pártok kampánycélú adatkezeléseivel; az ajánlást minden párt vezetőjének megküldte, felajánlva a konzultáció lehetőségét is.

Az ajánlás foglalkozott a kopogtatócédulás ajánlás rendszerének tarthatatlanságával, a pártok kampánycélú adatvásárlásának lehetőségével (és azzal, hogy az állampolgároknak nincs letiltási joguk az ilyen adatkezelések ellen), a szimpatizánsi adatbázisok építésének lehetőségeivel és korlátaival.

A tegnapi nap - egyelőre nem igazoltan hiteles forrásból származó - sajtóértesülései nyomán újra a közérdeklődés fókuszába került a kampánycélú adatbázis-építés kérdése. Egy demokratikus társadalomban alapvető fontosságú, hogy az állampolgárok biztosak lehessenek abban: nincs olyan szervezet, amely kifejezett törvényes felhatalmazás vagy saját hozzájárulásuk nélkül politikai preferenciájukra, véleményükre vonatkozó adatokat gyűjt róluk. Az adatvédelmi biztos kötelessége, hogy az állampolgárok jogállamba vetett bizalmának helyreállítását e tekintetben segítse.

Az adatvédelmi biztos ezért a mai napon hivatalból vizsgálatot indít a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerűségének ellenőrzésére. A kampány lezárultát követően az adatvédelmi biztos a januárban tett ajánlásaival (kopogtatócédulás rendszer felülvizsgálata, kampánycélú adatvásárlás esetén a letiltási jog biztosítása) a jogalkotóhoz fordul; az ajánlások elutasítása esetén a biztos minden általa kifogásolt jogszabályhellyel kapcsolatban beadvánnyal él az Alkotmánybírósághoz.

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM
ADATVÉDELMI BIZTOS
VÁLASZTÁS