Magyarországon is lehetne uniós csúcs

Herman Van Rompuy úgy nyilatkozott, támogatná, hogy legalább egy uniós csúcsot a soros elnökséget adó tagállamban tartsanak. Ezzel Budapest lehetne az első olyan tagállam, amely 2003 óta először adhatna otthont az állam- és kormányfők találkozójának.

Jó lenne, ha legalább egy nagyszabású uniós rendezvényt, mondjuk egy Európai Tanács ülést a rotáló elnökséget vivő tagállamban tartanának” – mondta Van Rompuy kedden (2010. április 6.) Bécsben. Bár az Ausztriában tett látogatás hivatalos volt, a kijelentés állítólag egy háttérbeszélgetés során hangzott el, így arra tagállami reakció nem született.

Az uniós intézmények sajátos rendszerének fintora, hogy éppen az a tisztségviselő tesz javaslatot a csúcstalálkozók decentralizációjára, akinek posztját, az uniós döntéshozatalt egyszerűsíteni és centralizálni hivatott Lisszaboni Szerződés hozta létre.

A Nizzai Szerződés 2002-ben szakított azzal a gyakorlattal, hogy a Tanács soros elnöksége határozza meg, hol kerül sor az Európai Tanács, vagyis az unió tagállamait vezető politikusok csúcstalálkozójára. „2002-től az Európai Tanács legalább egy ülését Brüsszelben kell tartani. Ha az unió tagjainak száma eléri a 18-at, akkor az Európai Tanács minden ülését Brüsszelben kell tartani” – mondta ki a Nizzai Szerződés egyik nyilatkozata. Ennek értelmében az Európai Tanács ülései 2004-ben, kerültek át kizárólag Brüsszelbe, mikor 10 ország – köztük Magyarország – csatlakozásával 15-ről 25-re nőtt a tagállamok száma.

Magyarország szempontjából a javaslat érdekességét az adja, hogy az első ilyen ülésre Budapesten kerülhet sor. A spanyol elnökség alatt már csak egy Európai Tanács (EiT) ülés maradt hátra, a júniusi rendes EiT, így ennek helyszíne már aligha változik. Spanyolországot ugyanakkor Belgium követi a sorban, melynek fővárosa éppen Brüsszel.

Budapest 2011. január elsején veszi át a stafétát a belgáktól. Ahhoz, hogy Budapesten lehessen állam- és kormányfői szintű találkozó, csupán a tagállamok informális megállapodása szükséges, a Lisszaboni Szerződés nem rendelkezik az Európai Tanács üléseinek számáról vagy helyszínéről.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
EURÓPAI TANÁCS
EURÓPAI UNIÓ