OVB: jogszabályt sértettek a tokiói választási iroda munkatársai

2010.04. 9. MTI

Jogszabályt sértettek a tokiói választási iroda munkatársai, mivel a szavazatokat tartalmazó borítékokat íratták alá a szavazókkal - határozott csütörtöki ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Ez pedig azt jelenti, hogy az egyéni választókerületek nem tudják majd érvényesnek elfogadni az innen érkezett 47 szavazatot.

A testülethez egy Tokióban szavazó választópolgár fordult kifogásával. Mint írta, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában április 4-én a Magyar Köztársaság tokiói nagykövetségén szavazott, de a külképviseleti választási iroda vezetője a szavazatokat tartalmazó borítékot íratta alá vele, nem a külső borítékot (amely a szavazat mellett tartalmazza a választó nyilatkozatát). Kifogásolta, hogy az irodavezető félrevezető és törvénysértő utasításának eredményeként szavazata érvénytelen lesz.

A külképviseleti szavazás menetéről a választási eljárási törvény azt írja: a szavazólap és a boríték választópolgár részére történő átadásakor a választási iroda tagja szavazásról szóló nyilatkozatot tölt ki (ez tartalmazza a választópolgár családi és utónevét, lakcímét, személyi azonosítóját). A szavazásról szóló nyilatkozatot a választópolgár aláírásával látja el és a választási iroda tagja hitelesíti.

"A választópolgár a szavazólapot - kitöltését követően - az e célra szolgáló borítékba helyezi, és azt lezárja. A zárt borítékot és a szavazásról szóló nyilatkozatot a választópolgár átadja a külképviseleti választási iroda tagjának, aki azokat a választópolgár jelenlétében egy másik (külső) borítékba helyezi, azt lezárja és átadja a választópolgárnak. A választópolgár a külső borítékot a leragasztáson aláírja, majd az urnába helyezi" - szól a törvény.

Az OVB csütörtöki ülésén megállapította, hogy a külképviseleti választási iroda tagjai valóban megsértették a választási eljárás szabályát. A bizottság a 47 érintett borítékot ennek ellenére megküldi az egyéni választókerületekhez a jogszabály szerint, és ezeket ott az OVB által megállapított szabálytalanság miatt vélhetően nem fogják majd érvényesnek elfogadni. (Tokióban 48-an adták le a szavazatukat.)

Az OVB - működése során eddig egyedülálló módon - sajnálkozását fejezte ki, amiért a választópolgárok a választási szervek munkatársainak mulasztása folytán feltehetően érvénytelen szavazatukkal nem tudtak hozzájárulni az országgyűlési képviselők választásához.

A bizottság arról is döntött, hogy fegyelmi felelősségre vonást kezdeményeznek az eset miatt.

A vitában felmerült a szavazás megismétlésének lehetősége, de ezt - mivel kivitelezhetetlen - a testület végül elvetette.

  • kapcsolódó anyagok
VÁLASZTÁS
OVB