Az igazolással szavazás intézménye revízióra szorul - Szigeti Péter: Törvényes volt a választás

2010.04.12. Jogi Fórum / MTI

Az országgyűlési képviselők választása a törvényes keretek között zajlott le - jelentette be Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke vasárnap este az Országos Választási Központban.

Az OVB elnöke a Sólyom László köztársasági elnök részvételével megtartott  ismertetőn azt hangoztatta, hogy az országgyűlési választás a közhatalom elosztásának alkotmányos intézménye.

Közölte, a választás a törvényeknek megfelelően bonyolódtak le, és összhangban volt az alkotmányos követelményekkel. Hozzátette: ez akkor is így van, ha az igazolással szavazás intézménye revízióra szorul, mert a megoldás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. (Ezzel feltehetőleg arra utalt, hogy még az eredményhirdetés idején sem fejeződött be a szavazás több olyan szavazókörben, ahol igazolással szavaztak a választók.)

Emlékeztetett arra, hogy a választás lebonyolítása a választási irodák feladata, és az ott dolgozók áldozatkész munkájára nagy szükség volt. Utalt arra, hogy 29 ezer választási bizottsági és pártdelegált tag csaknem 11 ezer szavazókörben fejtette ki "hosszúra nyúlt" tevékenységét.

Kormányszóvivő: Az Ab kérte a választási törvény módosítását

A kormány az Alkotmánybíróság (Ab) kérésére készítette el a választási eljárásról szóló törvény módosítását 2006-ban, annak érdekében, hogy egyértelműbbé váljanak az igazolással, nem a lakóhelyükön szavazókra vonatkozó szabályok - közölte a kormányszóvivő vasárnap este.

Szollár Domokos - két órával a tervezett urnazárás után - azt mondta: a kormány 2007-ben nyújtotta be a törvénymódosítást, az Országgyűlés pedig egyhangúlag fogadta el azt. Ennek értelmében minden választókerületben egy szavazókört jelöltek ki az igazolással szavazók részére. Korábban az igazolással rendelkezők a kiválasztott választókerületen belül bárhol szavazhattak.

A kormányszóvivő szerint a kabinet felelőssége abban áll, hogy biztosítsa a választások lebonyolításához szükséges infrastruktúrát. Hozzátette: az Országos Választási Bizottság (OVB) a kormánytól független intézmény, az Országgyűlés felügyelete alá tartozik és a testületbe a pártok delegálnak tagokat.

Országszerte több szavazókörben sokan várakoznak vasárnap este, hogy leadhassák voksaikat az országgyűlési választások első fordulójában, holott a szavazóköröknek 19 órakor be kellett volna zárniuk. A várakozás összefügg azzal, hogy 2007-ben megváltozott az igazolással szavazás szabályozása.

Szigeti Péter, az OVB elnöke negyed nyolckor kezdődött sajtóértekezletén azt mondta, néhány szavazókörben - ahol az igazolással szavazók adhatják le voksukat - elhúzódik a szavazás. Az OVB meghosszabbította a kampánycsendet.

Sólyom: A demokratikus akaratnyilvánítás megtörtént és ez fogja meghatározni Magyarország következő négy évét

Sólyom László köztársasági elnök szerint a rendszerváltás óta még soha nem volt olyan egyértelmű és széles a győztes párt támogatása, mint most, ám - mint mondta - ez a bizalom óriási felelősséget ruház a győztes pártra. A köztársasági elnök az Országos Választási Központban beszélt erről az előzetes tájékoztató eredmények ismertetéséről tartott sajtótájékoztatón, vasárnap este.

Az államfő megköszönte a választópolgároknak a magas részvételi arányt, különösen azoknak, "akik órákat várakoztak". Úgy fogalmazott: "Az ő kitartásuk és a magas részvétel egyaránt azt bizonyítja: az emberek tisztában voltak ennek a döntésnek az óriási jelentőségével".

Az államfő hangsúlyozta, hogy "a demokratikus akaratnyilvánítás megtörtént és ez fogja meghatározni Magyarország következő négy évét".

Ezt nem fogja befolyásolni sem az - folytatta -, hogy egyes körzetekben elhúzódott a szavazás, technikai nehézségek voltak, sem pedig az, hogy "a választási élményre szomjas és jogosult közönség" az Országos Választási Bizottság "jogértelmezési vitáit láthatta a hivatalos eredmények közlése helyett".

Négy párt jutott a parlamentbe a területi listákra leadott szavazatok alapján

A területi listákra leadott szavazatok 98,9 százalékos feldolgozottságánál 4 párt – Fidesz-KDNP, MSZP, Jobbik, LMP - lépi át az ötszázalékos országgyűlési küszöböt. Valamennyi területi listát a Fidesz-KDNP nyerte meg az első fordulóban. Az MSZP 11, a Jobbik 9 területi listán lett második. Az Országos Választási Iroda honlapja szerint (23.10-kor) 265 mandátumot osztottak ki, ebből 206 a Fidesz-KDNP-é. Az MSZP 28, a Jobbik 26, a Lehet Más a Politika 5 mandátumhoz jutott. A Fidesz-KDNP 119 egyéni és 87 területi listás mandátumot kapott. A három másik párt csak a területi listákról jutott képviselői helyekhez.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
ÁLLAMFŐ
VÁLASZTÁS
OVB