Az államfőválasztás lesz az új parlament első dolga

2010.04.12. MTI

Feszített tempójú munka vár az új Országgyűlésre, amelynek első dolga a köztársasági elnök megválasztásának kellene lennie - írta a Napi Gazdaság.

A lap hétfői számában tekinti át az új parlament legsürgetőbb feladatait, amelyek között több már beterjesztett jogszabályt is felsorolnak, például az Alkotmánybíróság által július elsejei hatállyal megszüntetett önkormányzati parkolási rendeleteknek alapot adó, törvényi felhatalmazást.

Sólyom László köztársasági elnök ötéves mandátuma június hetedikén jár le, s az alkotmány szerint az új köztársasági elnököt ez előtt 30 nappal, elvileg május hetedikéig meg kell választani, ami technikailag lehetetlen, hiszen addig az új országgyűlés összehívására sem kerülhet még sor, azt a köztársasági elnök leghamarabb május közepére hívhatja össze. Tehát a legelső parlamenti feladat - még a kormányprogram megtárgyalása előtt - az új köztársasági elnök jelölése és megválasztása kell, hogy legyen - vonja le a következtetést a cikk szerzője.

A cikkben megemlítik még, hogy az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) sincs egyetlen választott vezetője sem: két alelnöki szék lassan szűk egy évtizede üresen árválkodik, ugyanis a megválasztáshoz szükséges kétharmados támogatással bíró jelölteket nem sikerült megtalálnia az MSZP-Fidesz tandemnek. Kovács Árpád ÁSZ-elnök mandátuma pedig tavaly decemberben járt le, ő az elnöki jogkörök egy részét a főtitkárra testálta. A jövő évnek viszont a jelenlegi felállással már nem mehet neki az ÁSZ, vagyis az új számvevőszéki vezetés megválasztása nem halasztható az év végén túl.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
ÁLLAMFŐ
ÁSZ - ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK