Baka András: Fontos lenne a bírói teljesítmény értékelése - Már tesztelik a magyar bírók teljesítményét értékelő rendszert

2010.04.12. MTI

Egyelőre kísérleti, tesztidőszakban van a magyar bírók teljesítményét értékelő rendszer, amelyhez hasonló még nem sok helyen működik Európában sem, de bevezetése fontos lenne Magyarországon - mondta a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke hétfőn Zalaegerszegen, a Zala megyei összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón

Az LB és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke úgy fogalmazott: a néhány bíróságon kísérletképpen elindított rendszer az eddigi tapasztalatok szerint még mindig bonyolult, de a hasonló kezdeményezések Európában is gyerekcipőben járnak.

Nagyon fontos lenne, hogy létezzen egy, a bírák működéséről valós képet adó értékelési szisztéma, amely azonban nem vesz el túl sok időt a bíráktól - jelentette ki Baka András.

A legfőbb bíró szerint a jól működő holland és finn példát is érdemes lenne tanulmányozni, mielőtt elkészülne és kiterjesztenék az értékelési, mérési rendszert. A főbíró újságírói kérdésre azt mondta: nem szívesen kötné határidőhöz, hogy mikortól működhetne ez a szisztéma Magyarországon, de azt nagyon fontosnak nevezte, hogy legyen.

A magyar bírósági rendszer helyzetét értékelve arról beszélt, hogy a bírók adminisztratív leterheltsége rendkívül nagy mértékű, az Állami Számvevőszék megállapítása alapján is alulfinanszírozott a működés és elavult az informatikai rendszer, ugyanakkor egységesebb működésre is szükség van.

Nagyon sok a félreértés, amelyek szerint lassú lenne a magyarországi igazságszolgáltatás, és "nagy a szórás" az ítéletek között, mert nem elég egységesek, de úgy vélekedett, hogy mindez nem igaz a hazai bíráskodás egészére. Az ítélkezés lassúsága elsősorban a fővárosra és a központi régióra, valamint a kisebb bíróságokra igaz, és a bírók leterheltsége a legfőbb oka a hosszabb átfutási időknek vagy a nagyobb ügyhátraléknak - mondta Baka András.

A zalai bíróságok munkájáról Magyar Károly, a Zala Megyei Bíróság elnöke azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy a megyében az országosnál gyorsabb az ügyintézés, a fellebbezési arány pedig nagyjából megfelel az átlagosnak.

A bíróság által a sajtónak kiadott adatokból kiderül: az országosan egytized százalékkal emelkedett ügyforgalommal szemben Zalában három százalékkal kevesebb ügy érkezett a bíróságokhoz. A csökkenés nem minden területre igaz, ugyanis a polgári és közigazgatási, de nem peres ügyek, valamint a szabálysértési és végrehajtói ügyek aránya akár 20 százalékot is meghaladó mértékben növekedett tavaly a megyében.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OIT
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG