Lezárult az APEH Tavaszi akciója - Továbbra sem szeretik „nyugtával dicsérni a napot” a vállalko

2010.04.13. Jogi Fórum / APEH

Nem romlott, de nem is javult a vállalkozások szabályszerű működése. Így összegezhető az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal március 16-a és április 5-e között végzett Tavaszi ellenőrzéssorozata. A több mint 6 ezer vizsgálat „eredménye”: 130 millió forint bírság és 219 üzlet hosszabb-rövidebb idejű bezárása.

Az ellenőrzés a húsvéti ünnepekhez kapcsolódó termékekre terjedt ki, így az édesipari árukra, süteményekre, italokra, virágokra, kölnikre, parfümökre, ünnepi üdvözlő kártyákra, sőt még egy „nyuszi kölcsönzőben” is megjelentek a revizorok. A vizsgálatok szervezésekor az életszerűség volt az alapvető szempont, így késő délután, este és hétvégeken is dolgoztak az ellenőrök.

Az akció három hete alatt a mintegy 350 revizor több mint 6 ezer vizsgálatot végzett. Ellenőrizték a számla- és nyugtaadási kötelezettség betartását, az alkalmazottak szabályszerű foglalkoztatását, a forgalmazott áruk eredetét, illetve a pénztárgépek adómemóriájának előírásszerű kiíratását.

Az összes vizsgálat 14,8 %-a zárult megállapítással, ezért várhatóan 130 millió forint bírságot szab ki az állami adóhatóság. Ezen túl 219 üzlet 12 és 60 nap közötti bezárásáról intézkedett, illetve intézkedik a hivatal, továbbá 25 vállalkozás esetében a tevékenység végzését függesztik fel 12 napra. A szabálytalanságok listáját továbbra is a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztása a listavezető.

„Feketéző házi hentest” akart ellenőrizni a VPOP-val közösen az APEH a húsvéti ünnep előtt, ám a „próbavásárláskor” nem a sertés vágás, sokkal inkább a zárjegy és nyugta nélkül kínált pálinka adott magyarázni valót az egyébként cipész vállalkozónak. Az adóhatóság munkatársai a vám- és pénzügyőrökkel közösen tartott ellenőrzésben számla- és nyugtaadás elmulasztás miatt indítottak eljárást, míg a vámosok a zugpálinka árustól 120 liter pálinkát foglaltak le további vizsgálatra.

  • kapcsolódó anyagok
APEH
ADÓZÁS