Az adósok védelmében - Szerdától hatályban az új árverezési szabályok

2010.04.13. MTI

Szerdától lépnek hatályba az új árverezési szabályok: csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek el ingatlant. A lakóingatlanok elárverezésére kizárólag az adóhatóság hivatalos internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületen keresztül lesz lehetőség. Az új szabályok szerint legkorábban június 1-én lehet árverést tartani.

Szollár Domokos a Magyar Közlönyben kedden megjelent kormányrendeletet ismertetve kiemelte: a kabinet az adósok védelmében módosította a zálogtárgyak bírósági végrehajtáson kívüli értékesítésének szabályairól szóló kormányrendeletet.

Ezzel - fűzte hozzá - állami ellenőrzés alá vonta az árverezéseket, hogy azokban a sajnálatos esetekben, amikor kilakoltatásra kerül sor, akkor erre a legszigorúbb törvényi keretek között, hatósági felügyelet és ellenőrzés mellett legyen csak lehetőség.

Az új szabályokról szólva kiemelte: szerdától csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi szervezetek árverezhetnek el ingatlant, lakóingatlan elárverezésére kizárólag az adóhatóság hivatalos internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületen keresztül lesz lehetőség.

Szerinte ezzel biztosított, hogy az árverésről minden érdeklődő értesüljön, és a lehető legmagasabb áron keljenek el a lakások; az elektronikus árverés azért is fontos, mert így nem lehet megfélemlíteni az árverésen résztvevőket.

Szollár Domokos a szabályokról szólva elmondta még, hogy az árverés kezdetét az adóhatóság úgy állapítja meg, hogy annak legalább 45 nappal, legfeljebb 60 nappal a hirdetmény közzétételét követően kell lennie. E szerint legkorábban június 1-én lehet árverést tartani.

Az árverezés kezdeményezőjének egy 6 hónapnál nem régebbi szakértői értékbecslést is csatolnia kell, valamint a lakóingatlan lényeges tulajdonságainak megállapítására alkalmas fénykép- vagy videofelvételeket - emelte ki a szóvivő. Az adóhatóság az értékbecslés adatait a saját adatbázisa alapján ellenőrzi, és ha jelentős eltérést tapasztal, büntetőeljárást indíthat; ilyen esetben addig nem kerülhet árverezésre a lakás, amíg nem tisztázódik az értékbecslés korrektsége - szögezte le.

Szollár Domokos elmondta még: az árverés során kizárólag az ügyfélkapun keresztül lehet majd ajánlatot tenni; az érvényes árverési ajánlatnak az árverési hirdetményben közölt árverés záró időpontjáig beérkezett, a becsérték 70 százalékát elérő legmagasabb ajánlat minősül.

  • kapcsolódó anyagok
APEH
GAZDASÁGI JOG
INGATLANJOG
JOGALKOTÁS