Megjelent az átláthatósági biztosról szóló rendelet

2010.04.14. Jogi Fórum / Kormányszóvivő.hu

Megjelent a Magyar Közlönyben a közbeszerzési eljárásokban alkalmazható átláthatósági megállapodásról és az átláthatósági biztosok nyilvántartásának vezetéséről szóló rendelet - közölte Szollár Domokos kormányszóvivő kedden.

E szerint az átláthatósági megállapodás és az átláthatósági biztos intézményének kötelezővé tételét lépcsőzetesen vezetik be: július 1-től minden olyan uniós forrásból megvalósuló útfejlesztési közbeszerzési eljárásnál kötelező lesz ezek alkalmazása, amelynek értéke meghaladja az 1 milliárd forintot; jövő január 1-jétől pedig minden 200 millió forint feletti, többségében állami költségvetési forrásból, illetve európai uniós vagy más nemzetközi forrásból megvalósuló közbeszerzésnél lesz átláthatósági megállapodás és biztos.

Szollár Domokos aláhúzta: ezek az intézkedések nagyobb nyilvánosságot és erősebb kontrollt biztosítanak a közbeszerzési eljárások során.

Mint mondta, ahol kötelező az átláthatósági megállapodás megkötése és a biztos alkalmazása, ott a közbeszerzési eljárás előkészítésekor az ajánlatkérő választ átláthatósági biztost a Közbeszerzések Tanácsa által vezetett névjegyzékben szereplő biztosok közül; fontos garanciális elem, hogy 1 éven belül adott ajánlatkérő nem dolgozhat többször ugyanazzal a biztossal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szabályok szerint valamennyi közbeszerzésben részt vevő cégnek alá kell írni az átláthatósági megállapodást és kizárólag olyan információkat nem lehet majd nyilvánosságra hozni, amelyek sértik az üzleti titkot.

Az átláthatósági biztos feladata - emelte ki Szollár Domokos -, hogy figyelemmel kísérje a közbeszerzési eljárást az előkészítéstől egészen a teljesítésig: a közbeszerzési eljárás valamennyi iratába betekinthet, valamennyi eljárási cselekménynél jelen lehet, és a közbeszerzési eljárásban részt vevőktől tájékoztatást kérhet.

A biztos jelentéseket készít az eljárás során szerzett tapasztalatairól, amelyet közzétesz a saját, illetve a Közbeszerzések Tanácsa honlapján, ha pedig jogszabálysértést tapasztal, erre írásban is felhívja a felek figyelmét, és ha ezt nem szüntetik meg, akkor a nyilvánosságra hozza, valamint eljárást kezdeményez a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt - közölte Szollár Domokos.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az átláthatósági biztos tevékenységéért óránkénti legfeljebb bruttó 4800 forintot lehet fizetni. Az lehet átláthatósági biztos, aki jogi, közgazdasági vagy mérnöki szakirányú felsőfokú végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik és letette az átláthatósági biztosi vizsgát, amelyeket a Közbeszerzések Tanácsa szervez.

  • kapcsolódó anyagok
KÖZBESZERZÉS
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT