Az első várható Fidesz-intézkedések, törvényjavaslatok - Szijjártó: Öt terület, amely fontos eleme lehet az új iránynak

2010.04.14. MTI

A parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről, adóátalakításról, a bürokrácia, valamint a korrupció visszaszorításáról és a közbiztonság javításáról szólnak majd várhatóan a Fidesz első törvényjavaslatai, amelyeket beterjeszt az Országgyűlésnek.

Szijjártó Péter szóvivő a Magyar Televízió Az este című műsorában hétfőn azt mondta: ez az az öt terület, amely fontos eleme lehet az új iránynak.

A legelső jogszabályok között kell lennie a Fidesz-kormány új minisztériumi struktúráját rögzítő törvénynek is, az ugyanis jelentősen el fog térni a mostani kabinetszerkezettől. Az új struktúra várhatóan nyolc-kilenc tárcából áll majd.

Ahhoz, hogy az új kormányszerkezetről a lehető leggyorsabban döntsön a Ház - adott esetben akár egy ülésnap alatt -, négyötödös támogatottságra, így az ellenzék egy részének igen szavazatára is szüksége lesz a Fidesznek, még akkor is, ha kétharmados többséget szerez a második fordulóban.

Egyébként csak az alkotmány módosításához és bizonyos személyi döntésekhez van szükség az összes, vagyis 386 képviselő kétharmadának, 258 politikusnak az igen szavazatára. A többi, minősített többséget igénylő jogszabályhoz elegendő a jelenlévő képviselők kétharmadának igen szavazata. Ilyenek például a választójogi törvények, az önkormányzati, a nemzetbiztonsági jogszabály, valamint a bírák jogállásáról, az országgyűlési képviselők javadalmazásáról, a párt- és kampányfinanszírozásról szóló törvények és a médiatörvény is.

A Fidesz vezető politikusai a parlamenti és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentéséről nyilatkoznak a legegyértelműebben. Orbán Viktor elképzelései szerint már az ősszel esedékes önkormányzati választáson - amely időpontjának eltolását határozottan cáfolták - kisebb létszámú testületek tagjaira szavazhatnának az emberek. A kisebb parlament leghamarabb a 2014-ben esedékes következő országgyűlési választások után alakulhat meg, akkor is, ha most nyáron elfogadják az erre vonatkozó törvényt.

Az adórendszerről szólva több fideszes politikus az elmúlt időszakban azt mondta: kisebb, az adójogszabályokat érintő lépések lehetnek idén, rendszerű átalakítás viszont csak 2011-ben várható.

A bürokráciával kapcsolatban a Fidesz államreformot és az eljárási szabályok egyszerűsítését helyezte kilátásba; a korrupció visszaszorítását illetően pedig rögzítenék a szerintük indokolatlanul kifizetett végkielégítések visszagyűjtésének rendjét. Utóbbihoz is törvényt módosítanák.

A Fidesz azt tervezi, hogy a közbiztonság javításáért felvesz háromezer új rendőrt, és új rendőrőrsöket állít fel. Orbán Viktor szavai szerint már azt is tudják, hogy ezek hol lesznek. Ezzel kapcsolatban az egyik legkonkrétabb nyilatkozatot Lázár János, a Fidesz szakpolitikusa tette tavaly novemberben, amikor azt mondta: az új kormányzat első feladata 2010 nyarán az, hogy a hiányzó háromezer rendőrt soron kívül munkába állítsa, és a kiemelt veszélyességi övezetet jelentő településeken, így Miskolcon az állandó rendőri jelenlétet megerősítse.

A Fidesz - kormányon - hivatalos tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az IMF-fel összefüggésben a Fidesz elnöke hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján annyit mondott: Magyarországnak minden megállapodásra szüksége lesz.

  • kapcsolódó anyagok
ORSZÁGHÁZ
KORMÁNYZAT
PÁRTOK