Népszavazás a „rezidenstörvény” visszavonásáért - A jövő héten nyújthatják be a kezdeményezést

2010.04.14. MTI

Várhatóan a jövő hét végén nyújtják be a „rezidenstörvény” visszavonásáért indított népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) az orvostanhallgatók.

"Célszerűbb lenne" azonban, ha még az aláírásgyűjtés elindulása előtt rendezni lehetne a fiatal orvosok helyzetét – fogalmazott Török Márk, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának (SZTE EHÖK) elnöke a kezdeményezésről tartott szerdai szegedi sajtótájékoztatón.

Az OVB-nek harminc nap áll rendelkezésére, hogy döntsön a népszavazási kezdeményezésről, ez elegendő idő arra, hogy a döntéshozók egyeztessenek a négy orvoskar és a hallgatói önkormányzatok vezetőivel – mondta az SZTE EHÖK elnöke.

A sajtótájékoztatón a fehér köpenyt viselő hallgatók mellett az egyetem számos vezető oktatója is részt vett.

Mokán Péter, az SZTE Általános Orvostudományi Kara hallgatói önkormányzatának elnöke kijelentette, „a fiatal orvosokat külföldre űző, jogaikat diszkriminatívan sértő” 122/2009-es kormányrendelet, a „rezidenstörvény” visszavonása mellett szükség van a fiatal orvosok jogkörének és státuszának rendezésére is.

Az alapellátásban fontos szerepet betöltő mintegy kétezer rezidens gyógyító jogköre jelenleg jelentősen korlátozott, ez komoly gátja a fiatal orvosok szakmai fejlődésének, és veszélyezteti a gyógyító tevékenység folyamatosságát. Olyan rugalmas szabályozásra volna szükség, amely a képzés előrehaladtával folyamatosan bővíti a rezidensek jogkörét – közölte a hallgatói vezető.

A frissen végzett orvostanhallgatók ma „képzésnek titulált gályamunkát végeznek”, amelyért munkabért kapnak, ennek egy részét azonban esetlegesen vissza kell fizetniük. Az ellentéteket úgy lehetne feloldani, ha a rezidenseket a törzsképzés idején hallgatónak tekintenék, hiszen ekkor kötelezően elméleti órákon is részt kell venniük. Ez a megoldás lehetőséget biztosítana arra is, hogy az intézmények járandóságukat – adómentesen – ösztöndíjként fizessék ki – mondta Mokán Péter.

Miskolczi Norbert, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke kijelentette, nemcsak az orvosoknál, hanem egyetlen képzésnél sem tudják elfogadni a „röghöz kötést”. Ma Magyarországon a leendő értelmiségnek életpályát kell kínálni, megteremtve a lehetőséget, hogy itthon dolgozhassanak és alapíthassanak családot- tette hozzá.

A Magyar Rezidens Szövetség elhatárolódik a szegediek népszavazási kezdeményezésétől

A Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ), valamint a budapesti, a debreceni és a pécsi orvoskarok hallgatói önkormányzata elhatárolódik attól a népszavazási kezdeményezéstől, amelyet a szegedi egyetemisták kezdeményeznek az Országos Választási Bizottságnál (OVB) a rezidenstörvény visszavonásáért.

Szerdai közleményükben - amelyet az MRSZ elnöke, valamint a három általános orvoskari HÖK-elnök jegyez - abszurdnak nevezték mind a szakorvosképzésről szóló úgynevezett rezidensrendelet visszavonására irányuló népszavazási kezdeményezést, mind pedig a hallgatói státus megváltoztatását.

A közlemény aláírói a szegedi HÖK kijelentéseit megdöbbentőnek tartják. "Sem a népszavazás kezdeményezését, sem a betegellátást végző szakorvosjelöltek hallgatói státuszának bevezetését nem tartjuk elfogadhatónak. A cél ugyan lehet közös, de elérésére ezek az eszközök nem megfelelőek" - írják, hozzátéve, a rezidensképzés ügyében népszavazás kiírása nem életszerű.

Kitértek arra is, szerintük félő, hogy a "kampány hevében elindított kezdeményezés" a szakorvosképzés problémáit politikai célokra használja fel, amelytől a szervezetek határozottan elhatárolódnak, és a sajtó nyilvánosságán keresztül felszólítják a Szegedi Tudományegyetem EHÖK képviselőjét: tartózkodjon minden olyan megnyilvánulástól, amely egészségügyi kérdéseket érint.

Továbbá azt kérik az SZTE ÁOK HÖK képviselőit és rajtuk keresztül a kar hallgatóit, hogy az elmúlt négy évben tanúsított egységes fellépést a képviseletben tartsák szem előtt.

A rezidens szövetség szerint az is abszurd, hogy Török Márk bölcsészhallgatóként szeretné képviselni a fiatal orvosok érdekeit.

A fiatal orvosokat képviselő szövetség emlékeztetett arra, hogy a tömörülés az elmúlt években folyamatosan hangot adott a szakorvosképzés megoldásra váró problémáinak, és több fórumon kezdeményeztek tárgyalásokat a döntéshozókkal a rezidensrendelet kritikus pontjainak megoldása érdekében.

Kommünikéjükben leszögezték: a kellő egyeztetést és szakmai felkészültséget nélkülöző indítványokat komolytalannak tartják, előterjesztésüket az MRSZ és a három HÖK a jövőben sem fogja támogatni. A kezdeményezéstől az MRSZ szegedi tagszervezete is elhatárolódik - közölték.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY
FELSŐOKTATÁS
NÉPSZAVAZÁS