A lefoglalást követő 10. napon megsemmisíthetőek a hamis termékek - Módosította hamisítványokra vonatkozó szabályozását Nagy-Britannia

2010.04.15. Jogi Fórum / HENT

A vonatkozó európai uniós jogszabályokhoz igazította a hamis termékek lefoglalhatóságára vonatkozó szabályozását Nagy-Britannia. Az új szabályok szerint a lefoglalást követő tizedik napon megsemmisíthetővé válhatnak a jogtulajdonosok által hamisnak minősített termékek.

A Securing Pharma beszámolója szerint Nagy-Britannia a vonatkozó uniós rendeletnek megfelelően módosította a vámhatóságok által szellemi tulajdonjogokat sértőnek vélt, és ennek okán lefoglalt termékekre vonatkozó szabályozását. A változások március közepén léptek hatályba.

Az új rendelkezések bevezették az egyszerűsített eljárást, amelynek eredményeként ha a vámhatóság olyan árukat tartóztat fel, amelyekkel szemben a szellemi tulajdonjog megsértésének gyanúja merül fel és a jogtulajdonos is hamisítványoknak minősíti a feltartóztatott árukat, akkor a vámhatóság megsemmisítheti azokat, amennyiben az áru importőre 10 napon belül nem nyilatkozik és nem tiltakozik a megsemmisítés ellen.

Jelen szabályozás bevezetése előtt sokszor az a visszás helyzet állt elő, hogy a brit hatóságok a nyilvánvalóan hamis termékeket kénytelenek voltak visszaadni az importőrnek, ha a jogtulajdonosok nem indítottak időben bírósági eljárást. Az egyszerűsített eljárás ezt a helyzetet hivatott kezelni, nagy előnye, hogy bírósági eljárás nélkül sor kerülhet a jogsértő termékek megsemmisítésére.

  • kapcsolódó anyagok
EURÓPAI UNIÓ JOGA
SZELLEMI ALKOTÁSOK JOGA
SZERZŐI JOG
HENT