Alulfinanszírozott a bírósági rendszer - Baka András: Tarthatatlan a bíróságok idei költségvetése

2010.04.15. MTI

Baka András szerint a bírósági rendszer alulfinanszírozott, az idei 64,9 milliárd forintos költségvetés valószínűleg nem lesz tartható.

A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke a hajdú-bihari összbírói értekezletet követő csütörtöki, debreceni sajtótájékoztatón azt mondta: a szervezet költségvetése 2009-hez képest 2 milliárd forinttal csökkent, de az inflációt tekintve ennek csaknem kétszerese hiányzik a büdzséből.

Baka András a bírósági szervezet legfontosabb céljának nevezte, hogy "tisztességgel intézzék a polgárok ügyeit, s lehetőleg gyorsan".

Ezt szolgálja majd az igazságszolgáltatás május végére elkészülő stratégiai koncepciója is, amely egységet teremt a különböző területeken - tette hozzá, példaként említve, hogy ne teljen el kétszer annyi idő a döntésig más-más földrajzi térségekben, vagy ugyanannyi juttatásért ne legyen az egyik bírónak 200, a másiknak 80 ügye.

Nincs titok - válaszolta újsűgírói kérdésre a tv-operatőrök tárgyaló teremből való esetleges kitiltását firtató kérdésére Baka András.

Az azonban, hogy a tárgyalás nyilvános, nem azt jelenti, hogy a nyilvánosság összes eszköze jelen van a tárgyaló teremben, ahol munka folyik, mint például egy műtőben - részletezte az LB elnöke, aki szerint a tárgyalás, illetve az ítélethirdetés kezdetekor jelen lehetnének a kamerák a tárgyalóteremben, de egyébként nem.

A magyar szabályozást ezen a téren is összhangba kell hozni az európai jogi kultúrával és hagyományokkal - mondta a főbíró.

A Debreceni Városi Bíróság épületének katasztrofális állapotára utalva Baka András kijelentette: példátlan, hogy a Magyar Köztársaság nevében ilyen helyen ítéletet hirdethetnek.

Az OIT egyik felmérése szerint egyenes összefüggés van a bírósági épület állapota és az ottani rendkívüli események, atrocitások között - tette hozzá a főbíró.

Varga Klára, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság elnöke is kitért a debreceni bíróság elhelyezésének rossz körülményeire.

Jellemző az állapotokra, hogy bár az életveszélyt elhárították, az aládúcolások megszűntek, de az ablakok szegekkel vannak bezárva az épületben - érzékeltette a helyzetet a megyei bírósági elnök.

  • kapcsolódó anyagok
BÍRÓSÁG
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
OIT
LEGFELSŐBB BÍRÓSÁG