Igazolással szavazás - Rendeletmódosítást kezdeményez az OVI

2010.04.16. MTI

endeletmódosítást kezdeményez az Országos Választási Iroda (OVI) annak érdekében, hogy az igazolással szavazóknak ne kelljen órákig sorban állniuk a szavazókörök előtt, ahogy az az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában történt.

Az önkormányzati miniszteri rendelet lényege, hogy az igazolással szavazók adatait nem kézzel vezetnék fel a névjegyzékbe, hanem már szerepelnének egy előre kinyomtatott listán. Ezen a szavazatszámláló bizottság jelzéssel látná el, hogy mely választópolgárokat vettek névjegyzékbe.

Ezzel a módosítással az OVI szerint lényegesen lerövidülne a szavazás időtartama. Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy egy lakóhelyétől távol voksoló esetében a szavazás időtartama 50-150 másodperc.

Azok az igazolással már rendelkező választópolgárok, akik a szavazást megelőzően nem jelezték szavazási szándékukat az adott településen a helyi választási iroda vezetőjénél (jegyzőnél), a szavazás napján az igazolással történő szavazásra kijelölt szavazókörben a szavazatszámláló bizottságtól kérhették névjegyzékbe vételüket az országgyűlési választás első fordulójában.

Vasárnap este jó néhány szavazóhelyiséget nem tudtak bezárni, mert még százak várakoztak voksolásra. A legkésőbb Budapest XI. kerületében fejeződött be az igazolással szavazás, mégpedig hétfőn hajnali negyed kettőkor. Az elhúzódó voksolás miatt a választási iroda az első részeredményeket csak vasárnap este fél 11 körül hozta nyilvánosságra.

Kapcsolódó cikkek:

Az igazolással szavazás intézménye revízióra szorul - Szigeti Péter: Törvényes volt a választás →

Választás 2010 - A jegyzők mozgástere a szavazás gyorsítására rendkívül szűkös - Virág Rudolf: Senki nem lépheti át a törvényi korlátokat →

Választás 2010 - Szigeti Péter: Végrehajthatatlan a törvény az igazolással szavazásra →

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
VÁLASZTÁS