Vulkáni hamu, törölt légijáratok - KÖFE: Visszajár a jegyár, utazási csomag esetén a szállás és egyéb díj is

2010.04.20. Jogi Fórum / KÖFE

Egész Európában káoszt okoz az izlandi vulkán által kibocsátott hamufelhő. A légijáratok többségét törölték a rendkívüli időjárási körülmények miatt, ez azonban nem jelenti azt, hogy az utasoknak ne lenne joguk a megfelelő ellátáshoz, a jegyáruk és adott esetben a szállásköltségek visszatérítéséhez - hangsúlyozza közleményében a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE).

A járatok törlése esetén az utasok – ha nem kerül sor átfoglalásra – jogosultak jegyáruk visszatérítésére és ez független attól, hogy rendkívüli időjárási körülmény miatt nem kerülhetett sor az elutazásukra.

Ugyanígy kötelesek a légitársaságok a vonatkozó EK rendelet (261/2004/EK rendelet) értelmében díjmentesen étkezést és frissítőket felajánlani az utasok számára, illetve szállodai elhelyezést abban az esetben, ha egy vagy több éjszakás ott tartózkodás szükséges. Azaz a légi társaságok csupán kártalanítási kötelezettségük alól mentesülnek a vis maior miatt, más, az utasokat megillető jogokat biztosítaniuk kell.

Rengetegen szembesülnek azzal a problémával, hogy utazási irodával szerződést kötöttek szállás és repülőjegy biztosítására. Mivel ebben az esetben utazási csomagról van szó, annak egyik elemének – az elutazásnak – lehetetlensége miatt a szerződés megszűnik, azaz ebben az esetben visszajár nemcsak a repülőjegy, hanem a szállás már befizetett költsége is, valamint minden egyéb olyan költség, amely része a részvételi díjnak.

Kiemelt felelőssége van az utazási irodáknak a kialakult helyzet során, mivel az utasaik információhiányban szenvednek. Ezért a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület felhívja az utazási irodák figyelmét arra, hogy megfelelően tájékoztassák a fogyasztókat járataik törléséről, az azokkal kapcsolatos jogi lehetőségekről, illetve minden olyan tudnivalóról, ami megkönnyíti az el-és hazautazni igyekvők helyzetét a rendkívüli körülmények közepette.

  • kapcsolódó anyagok
FOGYASZTÓVÉDELEM
KÖZLEKEDÉS