Elszaporodtak az egészségügyi dolgozók elleni támadások - A szakmai kamara fokozott büntetőjogi védelmet kér

2010.05.19. MTI

Fokozott büntetőjogi védelmet kérnek az egészségügyi dolgozók az ellenük irányuló, szinte mindennapossá vált atrocitások megfékezése érdekében - tudatta a szakmai kamara szerdán.

"A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kezdeményezi, hogy a közfeladatokat ellátó egészségügyi szakdolgozó is kapjon fokozott büntetőjogi védelmet feladatai végzése során" - tartalmazza a közlemény.

A kamara szerint egyre inkább a verbális és fizikai támadások célpontjaivá válnak az orvosok mellett a szakdolgozók, ápolók, mentőtisztek, asszisztensek is. Ezt a súlyos problémát az elmúlt években az egészségügyi rendszerben bekövetkezett változtatások, átalakítások még inkább felerősítették.

Az Alapellátó Orvosok Szövetsége kedden tudatta: felkéri Gyenes Gézát, az egészségügyi bizottság jobbikos
alelnökét, az alapellátó orvosok szövetségének tiszteletbeli elnökét a büntető törvénykönyv módosítását célzó olyan tartalmú javaslat benyújtására, amely megemelné az egészségügyi dolgozók sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények büntetési tételét, ugyanis a szövetség szerint az utóbbi években elszaporodtak az ilyen támadások.

Hétfőn nyújtotta be a fideszes Lázár János, Kósa Lajos, Balsai István és a kereszténydemokrata Rubovszky György a büntető törvénykönyvet több ponton módosító javaslatát, mely egyebek mellett fokozott büntetőjogi védelmet adna a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak azzal, hogy a sérelmükre elkövetett erőszakos bűncselekményeket súlyosabban büntetné.

Kapcsolódó cikk:

'Középmértékes büntetés', 'három csapás', a tanárok fokozott védelme - A Fidesz-KDNP javaslata több ponton is szigorítaná a Büntető Törvénykönyvet →

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐJOG
EGÉSZSÉGÜGY
JOGALKOTÁS