Sajtóközlemény A bírósági végrehajtók 3. világnapján 2010. június 10-én a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara a Bírósági Végrehajtók és Tisztviselők Nemzetközi Szervezete (UIHJ) tagjaként csatlakozik a szervezet által deklarált sajtóközleményhez.

Ennek alapján az önálló bírósági végrehajtók közössége kinyilvánítja, hogy a végrehajtó munkája jelenti az egyetlen törvényes, jogilag teljes körűen szabályozott utat a bíróság határozatainak teljesítéséhez. Mindezeket a független magyar igazságszolgáltatás teljes jogi kontrollja alatt gyakorolja.

A bírósági végrehajtó jelenti a garanciát a bírósági határozatok eredményes és törvényes végrehajtásában. Ennek hiányában veszélybe kerülhet a szerződések alapján nyugvó és működő piacgazdaság és ez a jogállamiság leértékelődéséhez vezethet.

A Magyar Köztársaság alkotmánybírósága 46/1991-es határozatában rámutatott arra, hogy a bírósági határozatok tiszteletben tartása a jogerős bírósági döntések teljesítése – akár bírósági végrehajtás alkalmazásával is – a jogállamisággal kapcsolatos alkotmányos értékekhez tartozik. A bírósági határozatok érvényesítése során, a bírósági végrehajtók elsősorban a felek közötti konfliktusmentes párbeszédek elősegítésére és az ügyek barátságos megoldására törekszenek a törvény adta keretek között.