Az LMP egy volt alkotmánybírót, Kukorelli Istvánt fogja az Alkotmánybíróságba tagnak jelölni, ha létrejön az erre szolgáló eseti bizottság – jelentette be keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetője.

Schiffer András emlékeztetett arra, a Fidesz már bejelentette, hogy Bihari Mihályt jelöli. Hozzátette, az előző ciklusban a Fidesz mind Bihari Mihályt, mind Kukorelli Istvánt alkalmasnak tartotta a posztra, ezért remélik, hogy a kormánypárt kitart korábbi álláspontja mellett.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Bihari Mihály személye nem elfogadhatatlan az LMP számára.

Schiffer András emlékeztetett arra, hogy Sólyom László hétfőn megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az alkotmánynak, illetve az alkotmánybírósági törvénynek az alkotmánybírákat jelölő bizottság összetételére vonatkozó módosításait. A politikus azt mondta, osztják az államfő álláspontját, mert véleményük szerint nem egy önálló képviselői indítványban, “néhány nap alatt kellene áttolni egy ilyen jelentőségű új szabályozást a parlamenten”.

A frakcióvezető más témára áttérve elmondta azt is, hogy a szintén LMP-s Vágó Gáborral közösen hétfőn olyan javaslatot nyújtottak be, amely szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének nem lehetne olyan politikusokat jelölni, akik az azt megelőző négy évben parlamenti vagy önkormányzati képviselők voltak.